epilot

FAA FAA Private Pilot (PPL): Weather Reports Questions

20 exam-style Weather Reports questions for the FAA FAA Private Pilot (PPL) paper (PPL · IR · CPL · ATP). The first 12 are free below with answers and explanations — sign up free to practise all of them with progress tracking.

  1. Q1

    Which of the following best describes a TAF (aerodrome forecast)?

    • A A SIGMET is the forecast of dangerous meteorological activities updated every 30 minutes.
    • B A weather forecast issued by the weather station several times a day
    • C A SIGMET is a warning of dangerous weather conditions
    Show answer

    Correct answer: B. A weather forecast issued by the weather station several times a day

  2. Q2

    In an aviation weather report, which code indicates shallow fog?

    • A +SHSN
    • B MIFG
    • C VA
    Show answer

    Correct answer: B. MIFG

  3. Q3

    In a METAR light rain is shown as what?

    • A +RA
    • B -RA
    • C RA
    Show answer

    Correct answer: B. -RA

  4. Q4

    In a METAR, the abbreviation FEW indicates approximately how much of the sky is covered by cloud?

    • A Sky overcast 8/8
    • B Broken sky 5/8 to 7/8
    • C Few clouds from 1/8 to 2/8
    Show answer

    Correct answer: C. Few clouds from 1/8 to 2/8

  5. Q5

    What is the dewpoint in this particular TAF?

    • A 10
    • B 14
    • C 13
    Show answer

    Correct answer: A. 10

  6. Q6

    How often are METAR's issued?

    • A Every hour or twice hourly
    • B Every 24 hours
    • C Every 6 hours
    Show answer

    Correct answer: A. Every hour or twice hourly

  7. Q7

    In a METAR, which code denotes fog?

    • A +FZRA
    • B HZ
    • C FG
    Show answer

    Correct answer: C. FG

  8. Q8

    What is a SIGMET?

    • A It’s a quick report given to pilots when turbulence and windshear is expected on final approach
    • B It’s an inflight weather advisory related to severe weather conditions
    • C It’s a runway contamination report usually issued in relation to significant deposits of water and other slippery conditions
    Show answer

    Correct answer: B. It’s an inflight weather advisory related to severe weather conditions

  9. Q9

    In a METAR or TAF, which weather group indicates patches or banks of fog?

    • A SN
    • B BCFG
    • C FZFG
    Show answer

    Correct answer: B. BCFG

  10. Q10

    Which of the following best describes an aerodrome forecast, as distinct from a current weather report or a landing forecast?

    • A A current weather report at an aerodrome that is normally updated every 30 minutes
    • B A flight forecast issued by the meteorological office every 30 minutes
    • C A landing forecast that predicts the meteorological conditions upon arrival
    Show answer

    Correct answer: B. A flight forecast issued by the meteorological office every 30 minutes

  11. Q11

    Cloud cover is reported in oktas how many oktas is a cloud cover of FEW?

    • A 1-2 oktas
    • B 1-3 oktas
    • C 2-3 oktas
    Show answer

    Correct answer: A. 1-2 oktas

  12. Q12

    Cloud cover is reported in oktas. How many oktas is a cloud cover of SCT?

    • A 2-5 oktas
    • B 2-3 oktas
    • C 3-4 oktas
    Show answer

    Correct answer: C. 3-4 oktas

The full bank

8 more Weather Reports questions in the full bank

Create a free account to practise every Weather Reports question with instant scoring, chapter tests, previous FAA papers and full-length mock exams.

More FAA FAA Private Pilot (PPL) topics