epilot

FAA FAA Private Pilot (PPL): Airspace Questions

52 exam-style Airspace questions for the FAA FAA Private Pilot (PPL) paper (PPL · IR · CPL · ATP). The first 12 are free below with answers and explanations — sign up free to practise all of them with progress tracking.

  1. Q1

    Before entering which airspace class, must Two-way radio communication be established, with the proper Air Traffic Control facility in the area?

    • A Class G.
    • B Class E.
    • C Class C.
    Show answer

    Correct answer: C. Class C.

  2. Q2

    When should a pilot contact the tower of a Class C airport when departing from a satellite airport underlying the Class C?

    • A After departure, when practical.
    • B On the ground before departure.
    • C You should remain on the CTAF for the departure airport.
    Show answer

    Correct answer: A. After departure, when practical.

  3. Q3

    Flying VFR in airspace class G, during the day at or above 1,200 ft AGL. What is the cloud clearance to be maintained?

    • A Clear of clouds.
    • B 500ft below, 1,000ft above, and 2,000ft horizontal distance.
    • C 1,000ft below, 500ft above, and 2,000ft horizontal distance.
    Show answer

    Correct answer: B. 500ft below, 1,000ft above, and 2,000ft horizontal distance.

  4. Q4

    Automatic Terminal Information Service (ATIS) is the continuous broadcast of recorded information concerning:

    • A non essential information to reduce frequency congestion.
    • B pilots of radar-identified aircraft whose aircraft is in dangerous proximity to terrain or to an obstruction.
    • C non control information in selected high-activity terminal areas.
    Show answer

    Correct answer: C. non control information in selected high-activity terminal areas.

  5. Q5

    What minimum pilot certification is required for operation within Class B airspace?

    • A Private Pilot Certificate or Student Pilot Certificate, with the needed logbook endorsements.
    • B Recreational Pilot Certificate.
    • C Private Pilot Certificate and an instrument rating.
    Show answer

    Correct answer: A. Private Pilot Certificate or Student Pilot Certificate, with the needed logbook endorsements.

  6. Q6

    What flight service is provided for IFR in airspace C?

    • A Air traffic control service
    • B No flight service is provided
    • C Air traffic advisory service
    Show answer

    Correct answer: A. Air traffic control service

  7. Q7

    Unless otherwise specified, Federal Airways include that Class E airspace extending upward from:

    • A 1,200 feet above the surface up to and including 17,999 feet MSL.
    • B 700 feet above the surface up to and including 17,999 feet MSL.
    • C The surface up to and including 18,000 feet MSL.
    Show answer

    Correct answer: A. 1,200 feet above the surface up to and including 17,999 feet MSL.

  8. Q8

    When approaching to land at an airport without an operating control tower, in Class G airspace, the pilot should:

    • A Enter and fly a traffic pattern at 800 feet AGL.
    • B Fly a left-hand traffic pattern at 800 feet AGL.
    • C Make all turns to the left, unless otherwise indicated.
    Show answer

    Correct answer: C. Make all turns to the left, unless otherwise indicated.

  9. Q9

    As you approach your destination airport in Class B airspace after a long cross-country flight, you learn that the airport is unexpectedly closed. While diverting to an alternate airport, you calculate that you will land with just a few gallons of fuel in the tank. What should you tell ATC?

    • A Minimum fuel
    • B Declare an emergency
    • C No need to make a report to ATC
    Show answer

    Correct answer: A. Minimum fuel

  10. Q10

    You must notify the NTSB immediately if the following occurs:

    • A In-flight roll upset greater than 90° of bank
    • B Flight through a Prohibited Area without an ATC clearance
    • C The inability of any required flight crewmember to perform normal flight duties as a result of injury or illness.
    Show answer

    Correct answer: C. The inability of any required flight crewmember to perform normal flight duties as a result of injury or illness.

  11. Q11

    Which initial action should a pilot take prior to entering Class C airspace?

    • A Contact the FSS for traffic advisories.
    • B Contact the tower and request permission to enter.
    • C Contact approach control on the appropriate frequency.
    Show answer

    Correct answer: C. Contact approach control on the appropriate frequency.

  12. Q12

    Pilots are encouraged to turn on their landing lights when operating below 10,000 feet, day or night, and when operating within:

    • A 10 miles of any airport
    • B Class B airspace
    • C 5 miles of a towered airport
    Show answer

    Correct answer: A. 10 miles of any airport

The full bank

40 more Airspace questions in the full bank

Create a free account to practise every Airspace question with instant scoring, chapter tests, previous FAA papers and full-length mock exams.

More FAA FAA Private Pilot (PPL) topics