epilot

FAA FAA Private Pilot (PPL): Communications Questions

57 exam-style Communications questions for the FAA FAA Private Pilot (PPL) paper (PPL · IR · CPL · ATP). The first 12 are free below with answers and explanations — sign up free to practise all of them with progress tracking.

  1. Q1

    What is the word for the letter R in the aviation phonetic alphabet?

    • A Romeo
    • B Rico
    • C Rotax
    Show answer

    Correct answer: A. Romeo

  2. Q2

    The phrase "Affirm" means:

    • A Yes
    • B When
    • C Confirm
    Show answer

    Correct answer: A. Yes

  3. Q3

    Which of the following information is required to be read back?

    • A Altimeter setting
    • B Airborne time
    • C Traffic information
    Show answer

    Correct answer: A. Altimeter setting

  4. Q4

    Approximately what is the maximum theoretical line-of-sight range of a VHF transmission from an aircraft at about 10,000 ft to a ground station near sea level?

    • A 150 NM
    • B 250 NM
    • C 120 NM
    Show answer

    Correct answer: C. 120 NM

  5. Q5

    Should a pilot read back the ATC clearances and instructions that are received?

    • A Yes, unless the ATC asks us not to do so
    • B Not if the frequency is very saturated and there is a lot of traffic
    • C No, if the ATC authorisation is short and straightforward
    Show answer

    Correct answer: A. Yes, unless the ATC asks us not to do so

  6. Q6

    What does a VOR radial represent?

    • A Magnetic heading from the station
    • B True bearing from the station
    • C Magnetic heading towards the station
    Show answer

    Correct answer: A. Magnetic heading from the station

  7. Q7

    Which radio control is used to suppress background static and noise when no useful signal is being received?

    • A Frequency Inhibitor
    • B IDENT
    • C Squelch
    Show answer

    Correct answer: C. Squelch

  8. Q8

    In aviation, the combined use of HF and VHF radio provides which types of communication?

    • A Short- and medium-range communications
    • B Short-range communications and GPS
    • C Long-range and short-range communications
    Show answer

    Correct answer: C. Long-range and short-range communications

  9. Q9

    Which transponder code should you squawk in case of a radio failure?

    • A 7700
    • B 7500
    • C 7600
    Show answer

    Correct answer: C. 7600

  10. Q10

    What frequency should you use in the event of an emergency while on a VFR cross-country flight and not in contact with ATC?

    • A 128.725 MHz
    • B 122.5 MHz
    • C 121.5 MHz
    Show answer

    Correct answer: C. 121.5 MHz

  11. Q11

    Which of the following frequency bands has the lowest frequency and the longest wavelength?

    • A HF
    • B VHF
    • C VLF
    Show answer

    Correct answer: C. VLF

  12. Q12

    Which of the following groups of frequency-band designations contains one that does NOT exist?

    • A EHF, SHF , VLF
    • B VLF, LF, OHF
    • C HF, VHF, UHF
    Show answer

    Correct answer: B. VLF, LF, OHF

The full bank

45 more Communications questions in the full bank

Create a free account to practise every Communications question with instant scoring, chapter tests, previous FAA papers and full-length mock exams.

More FAA FAA Private Pilot (PPL) topics