epilot

FAA FAA Private Pilot (PPL): Principles of Flight Questions

239 exam-style Principles of Flight questions for the FAA FAA Private Pilot (PPL) paper (PPL · IR · CPL · ATP). The first 12 are free below with answers and explanations — sign up free to practise all of them with progress tracking.

  1. Q1

    Which two types of drag act on an aircraft independently of the production of lift?

    • A Parasite and induced drag
    • B Parasite and friction drag
    • C Parasite, friction, and form drag
    Show answer

    Correct answer: B. Parasite and friction drag

  2. Q2

    The fixed angle between the wing chord line and the longitudinal axis of the aircraft, set by the designer, is called which of the following?

    • A The incidence angle
    • B The angle of attack
    • C The flightpath climb angle
    Show answer

    Correct answer: A. The incidence angle

  3. Q3

    What effect does decreasing the aspect ratio have on an aircraft’s aerodynamics?

    • A Decreases parasite drag
    • B Decreases maneuverability
    • C Increase induced drag
    Show answer

    Correct answer: C. Increase induced drag

  4. Q4

    What is the secondary effect of the aileron?

    • A Speed
    • B Yaw
    • C Roll
    Show answer

    Correct answer: B. Yaw

  5. Q5

    The ailerons, elevator, and rudder are classified as which type of flight control?

    • A Secondary
    • B Primary
    • C Tertiary
    Show answer

    Correct answer: B. Primary

  6. Q6

    Which two aerodynamic characteristics are most desirable in the design of a wing airfoil?

    • A The minimum value of aerodynamic drag and the maximum value of lift
    • B The maximum CL/CD relation and the maximum value of lift coefficient
    • C The maximum CL/CD relation and the minimum value of aerodynamic drag
    Show answer

    Correct answer: B. The maximum CL/CD relation and the maximum value of lift coefficient

  7. Q7

    You are flying at night, on your right side you see an aircraft on the opposite parallel track. What is the first thing you will see?

    • A A red light
    • B A green light
    • C A white light
    Show answer

    Correct answer: B. A green light

  8. Q8

    Why is the blade of a propeller twisted?

    • A To maintain a constant angle of incidence along the whole blade
    • B To maintain a constant relative airflow along the whole blade
    • C To maintain a constant angle of attack along the whole blade
    Show answer

    Correct answer: C. To maintain a constant angle of attack along the whole blade

  9. Q9

    What is the effect of setting flaps on stall speed?

    • A The stall speed increases
    • B The stall speed remains the same
    • C The stall speed decreases
    Show answer

    Correct answer: C. The stall speed decreases

  10. Q10

    Compared with straight-and-level flight, the indicated stall speed of an airplane in a level, banked turn is which of the following?

    • A Higher
    • B The same
    • C Lower
    Show answer

    Correct answer: A. Higher

  11. Q11

    Calculate the heading from this information.

    • A 284°
    • B 279°
    • C 271°
    Show answer

    Correct answer: A. 284°

  12. Q12

    Which of the four forces acting on an airplane is produced by the engine and propeller and acts to oppose drag?

    • A Drag
    • B Weight
    • C Thrust
    Show answer

    Correct answer: C. Thrust

The full bank

227 more Principles of Flight questions in the full bank

Create a free account to practise every Principles of Flight question with instant scoring, chapter tests, previous FAA papers and full-length mock exams.

More FAA FAA Private Pilot (PPL) topics