epilot

FAA FAA Private Pilot (PPL): Airport Operations Questions

100 exam-style Airport Operations questions for the FAA FAA Private Pilot (PPL) paper (PPL · IR · CPL · ATP). The first 12 are free below with answers and explanations — sign up free to practise all of them with progress tracking.

  1. Q1

    A white double-cross displayed in the signal area of an aerodrome indicates what to arriving pilots?

    • A There is a displaced threshold
    • B Gliders are flying in the vicinity
    • C The runway is not authorized for use
    Show answer

    Correct answer: B. Gliders are flying in the vicinity

  2. Q2

    What is PAPI the abbreviation of?

    • A Precise Approach Path Indicator
    • B Precision Approach Path Indicator
    • C Precision Approach Pulse Indicator
    Show answer

    Correct answer: B. Precision Approach Path Indicator

  3. Q3

    Suppose you have been involved in an accident, where it is required to file an accident report. How many days will you have to do so?

    • A Immediately
    • B 7 days
    • C 10 days
    Show answer

    Correct answer: C. 10 days

  4. Q4

    Which runway surface condition is the primary cause of dynamic hydroplaning during landing?

    • A Accumulation of water more than 10 mm thick
    • B Ice accumulation
    • C Water accumulation
    Show answer

    Correct answer: C. Water accumulation

  5. Q5

    To set the high intensity runway lights on medium intensity, the pilot should click the microphone seven times, and then click it

    • A three times within three seconds
    • B five times within five seconds
    • C one time within four seconds
    Show answer

    Correct answer: B. five times within five seconds

  6. Q6

    An airplane and an airship are converging. If the airship is left of the airplane's position, which aircraft has the right-of-way?

    • A The airplane
    • B Each pilot should alter course to the right
    • C The airship
    Show answer

    Correct answer: C. The airship

  7. Q7

    What period of time must a person be hospitalized before an injury may be defined by the NTSB as a ''serious injury''?

    • A 72 hours, commencing within 10 days after date of the injury
    • B 10 days, with no other extenuating circumstances
    • C 48 hours, commencing within 7 days after date of the injury
    Show answer

    Correct answer: C. 48 hours, commencing within 7 days after date of the injury

  8. Q8

    Your aircraft has been involved in an accident, which results in substantial damage to the aircraft. When should the closest NTSB field office be notified?

    • A Before the next flight
    • B Immediately
    • C Within 48 hours
    Show answer

    Correct answer: B. Immediately

  9. Q9

    What does symbol number 1 mean?

    • A Take-off and landing directions are not always the same
    • B Only light aircrafts may land or take-off
    • C Pilots must take-off and land towards the crossbar of the 'T'
    Show answer

    Correct answer: C. Pilots must take-off and land towards the crossbar of the 'T'

  10. Q10

    When landing at an airport that does not have the type of fuel your aircraft requires, what should the pilot do?

    • A Choose one of a lower fuel grade
    • B You have to get the right fuel from somewhere else
    • C Choose one of a higher fuel grade
    Show answer

    Correct answer: C. Choose one of a higher fuel grade

  11. Q11

    You are flying at night heading north, in front of you is an aircraft approaching from your right side. What is the first thing you will see?

    • A A red light
    • B A green light
    • C A flashing yellow light
    Show answer

    Correct answer: A. A red light

  12. Q12

    At an aerodrome equipped with both a stopway and a clearway, the greatest total distance that a departing aircraft could theoretically utilise is the sum of which components?

    • A The length of the available takeoff run + clearway
    • B The length of the take-off run + stopway + clearway
    • C The length of the take-off run available + stopway
    Show answer

    Correct answer: B. The length of the take-off run + stopway + clearway

The full bank

88 more Airport Operations questions in the full bank

Create a free account to practise every Airport Operations question with instant scoring, chapter tests, previous FAA papers and full-length mock exams.

More FAA FAA Private Pilot (PPL) topics