epilot

FAA FAA Private Pilot (PPL): Navigation Questions

194 exam-style Navigation questions for the FAA FAA Private Pilot (PPL) paper (PPL · IR · CPL · ATP). The first 12 are free below with answers and explanations — sign up free to practise all of them with progress tracking.

  1. Q1

    Which of the following is used for voice communication rather than as a radio navigation aid?

    • A VOR
    • B VHF
    • C ADF
    Show answer

    Correct answer: B. VHF

  2. Q2

    You are flying VFR on a course of 230º. What is an appropriate flight level?

    • A FL30
    • B FL40
    • C FL45
    Show answer

    Correct answer: C. FL45

  3. Q3

    An aircraft is to fly a true course of 310° at a true airspeed of 240 knots with the wind from 012° at 14 knots. What true heading should be steered and what will the groundspeed be?

    • A 313º - 240 kt
    • B 313º - 233 kt
    • C 310º - 230 kt
    Show answer

    Correct answer: B. 313º - 233 kt

  4. Q4

    Where on earth is the magnetic dip zero?

    • A At the North pole
    • B At the South pole
    • C At the equator
    Show answer

    Correct answer: C. At the equator

  5. Q5

    An airplane and an airship are converging. If the airship is left of the airplane's position, which aircraft has the right-of-way?

    • A The airship
    • B The airplane
    • C Each pilot should alter course to the right
    Show answer

    Correct answer: A. The airship

  6. Q6

    What is the transition point?

    • A The point where from lift is produced
    • B The point between the horizontal component and relative wind
    • C The point where the boundary layers changes from laminar to turbulent
    Show answer

    Correct answer: C. The point where the boundary layers changes from laminar to turbulent

  7. Q7

    What is pilotage?

    • A Navigation based on the use of radio aids as a reference.
    • B Determining the position of the aircraft by calculating speed, distance and time.
    • C Navigation based on chart observation and determining position by visual means.
    Show answer

    Correct answer: C. Navigation based on chart observation and determining position by visual means.

  8. Q8

    What is the maximum lateral deviation permitted on an NDB approach before a go-around should be initiated?

    • A 5º
    • B 2.5º
    • C 4º
    Show answer

    Correct answer: A. 5º

  9. Q9

    How many pounds is a passenger’s weight of 85 kilograms equivalent to?

    • A 85 lb
    • B 170 lb
    • C 187 lb
    Show answer

    Correct answer: C. 187 lb

  10. Q10

    An ATC radar facility issues the following advisory to a pilot during a local flight: ''TRAFFIC 2 O'CLOCK, 5 MILES, NORTHBOUND...'' Where should the pilot look for this traffic?

    • A Between directly ahead and 90° to the right.
    • B Between directly ahead and 90° to the left.
    • C Between directly behind and 90° to the right.
    Show answer

    Correct answer: A. Between directly ahead and 90° to the right.

  11. Q11

    You are landing on runway 05 (heading 050 degrees) with the wind reported from 350 degrees at 35 kt. What is the approximate crosswind component?

    • A 22 kt
    • B 10 kt
    • C 30 kt
    Show answer

    Correct answer: C. 30 kt

  12. Q12

    If your GPS receiver is equipped with WAAS (Wide Area Augmentation System) your position accuracy is:

    • A Less than three meters
    • B Five meters
    • C Twelve meters
    Show answer

    Correct answer: A. Less than three meters

The full bank

182 more Navigation questions in the full bank

Create a free account to practise every Navigation question with instant scoring, chapter tests, previous FAA papers and full-length mock exams.

More FAA FAA Private Pilot (PPL) topics