epilot

FAA FAA Private Pilot (PPL): Weight & Balance Questions

34 exam-style Weight & Balance questions for the FAA FAA Private Pilot (PPL) paper (PPL · IR · CPL · ATP). The first 12 are free below with answers and explanations — sign up free to practise all of them with progress tracking.

  1. Q1

    A wing has a mean aerodynamic chord (MAC) of 80 inches, with the leading edge of the MAC located at station 100. If the centre of gravity is at station 126.6, what is the CG position expressed as a percentage of MAC?

    • A 33.25%
    • B 30%
    • C 37.5%
    Show answer

    Correct answer: A. 33.25%

  2. Q2

    An airplane has a total weight of 2,000 lb and a total moment of 84,400 lb-in about the datum. What is the centre-of-gravity location?

    • A 39.3 inches
    • B 42.2 inches
    • C 45.7 inches
    Show answer

    Correct answer: B. 42.2 inches

  3. Q3

    An aircraft has a basic empty weight of 1,362 kg and is loaded with 933 kg of payload and 300 kg of fuel. What is its take-off weight?

    • A 2875 kg
    • B 1362 kg
    • C 2595 kg
    Show answer

    Correct answer: C. 2595 kg

  4. Q4

    The certificated CG range is 22.0 to 30.0 inches. After computing the loading, the total weight is 1,800 lb and the total moment is 42,480 lb-in. Is the flight within limits, and where is the CG?

    • A We can take off, the C.G. it is at 23.6 inch
    • B We can take off, the C.G. it is at 28.8 inch
    • C We can't take off, the C.G. it is at 20.5 inch
    Show answer

    Correct answer: A. We can take off, the C.G. it is at 23.6 inch

  5. Q5

    Which combination of loading conditions results in the lowest stall speed and the greatest longitudinal stability?

    • A Decreased weight and forward CG
    • B Increased weight and aft CG
    • C Increased weight and forward CG
    Show answer

    Correct answer: A. Decreased weight and forward CG

  6. Q6

    Why must baggage and cargo be properly secured before flight?

    • A Avoid an excess of G forces during maneuvers
    • B Prevent CG movement during flight
    • C Prevent unwanted CG movements during flight
    Show answer

    Correct answer: C. Prevent unwanted CG movements during flight

  7. Q7

    Which of the following is a direct effect of operating an airplane at a lighter gross weight?

    • A Higher stall speed
    • B Lower stall speed
    • C Longer range
    Show answer

    Correct answer: B. Lower stall speed

  8. Q8

    Before refueling the aircraft has a weight of 1425 lb. and the total moments are 145,000" aft of datum. You ass 345 lb of fuel on the aircraft. The effective arm is 109" aft of the datum. Calculate the new CG position

    • A 81.9" aft of datum
    • B 103.2" aft of datum
    • C 107.2" aft of datum
    Show answer

    Correct answer: B. 103.2" aft of datum

  9. Q9

    Your airplane has a maximum takeoff weight of 4.500 lbs. You have filled up your fuel tanks, and your family all have brought too much luggage, making the total weight go up to 4.830 lbs. Can you take off under this conditions?

    • A If the runway is long enough to get airborne, it is allowed
    • B You are not allowed to take off
    • C You must inform the ATC and they have to give you the final permission
    Show answer

    Correct answer: B. You are not allowed to take off

  10. Q10

    An aircraft has a maximum take-off weight of 1,000 kg, an empty weight of 660 kg, and carries 200 kg of fuel. What is the maximum payload that may be carried?

    • A 140 kg
    • B 207 kg
    • C 317 kg
    Show answer

    Correct answer: A. 140 kg

  11. Q11

    Which expression represents the relationship between moment (M), force (F), and arm or distance (d)?

    • A M = F / d
    • B d = M / F
    • C d = F × M
    Show answer

    Correct answer: A. M = F / d

  12. Q12

    What does the forward center-of-gravity limit represent?

    • A The imaginary plane defined by the manufacturer from where the moments are measured and the CG is placed
    • B The most advanced position of the CG
    • C The imaginary plane defined by the manufacturer from where the arms or distances are measured used to calculate the moments of the CG
    Show answer

    Correct answer: B. The most advanced position of the CG

The full bank

22 more Weight & Balance questions in the full bank

Create a free account to practise every Weight & Balance question with instant scoring, chapter tests, previous FAA papers and full-length mock exams.

More FAA FAA Private Pilot (PPL) topics