epilot

FAA FAA Private Pilot (PPL): Cross Country Flying Questions

10 exam-style Cross Country Flying questions for the FAA FAA Private Pilot (PPL) paper (PPL · IR · CPL · ATP). The first 10 are free below with answers and explanations — sign up free to practise all of them with progress tracking.

  1. Q1

    What is pilotage?

    • A Navigation based on the use of radio aids as a reference.
    • B Navigation based on chart observation and determining position by visual means.
    • C Determining the position of the aircraft by calculating speed, distance and time.
    Show answer

    Correct answer: B. Navigation based on chart observation and determining position by visual means.

  2. Q2

    What should you do if your GPS database is out of date?

    • A Avoid flying into IMC conditions.
    • B You cannot legally fly with a GPS if its navigation database is out of date.
    • C The flight plan waypoints should be verified against a current official source, like a VFR Sectional Chart or Chart Supplement U.S.
    Show answer

    Correct answer: C. The flight plan waypoints should be verified against a current official source, like a VFR Sectional Chart or Chart Supplement U.S.

  3. Q3

    In order to determine your distance flown, you would multiply time by:

    • A Groundspeed
    • B Equivalent airspeed
    • C Indicated airspeed
    Show answer

    Correct answer: A. Groundspeed

  4. Q4

    On a cross-country flight, point A is crossed at 15:00 h and the plan is to reach point B at 15:30 h. Use the following information to determine the airspeed required to reach point B on schedule.

    • A 126 kt
    • B 152 kt
    • C 137 kt
    Show answer

    Correct answer: C. 137 kt

  5. Q5

    If you are on a cross-country flight, to keep from losing your course you should:

    • A Fly your planned heading.
    • B File a flight plan with ATC.
    • C Refer to selected ground features and checkpoints.
    Show answer

    Correct answer: C. Refer to selected ground features and checkpoints.

  6. Q6

    You are filling out the speed item in a flight plan. How will 150kts be stated?

    • A 150KT
    • B N0150
    • C K0150
    Show answer

    Correct answer: B. N0150

  7. Q7

    For search-and-rescue purposes, where are the fuel endurance and the total number of persons on board of a flight normally recorded?

    • A In the aeroplane insurance annex
    • B In the flight plan
    • C In the POH
    Show answer

    Correct answer: B. In the flight plan

  8. Q8

    What is a en-route alternate?

    • A An alternate aerodrome which can be used for landing after reaching the destination aerodrome which was closed
    • B An alternate aerodrome which can be used for landing after take-off, if the departure aerodrome is not suitable for landing
    • C An alternate aerodrome, which can be used for landing in the event of a diversion en-route
    Show answer

    Correct answer: C. An alternate aerodrome, which can be used for landing in the event of a diversion en-route

  9. Q9

    In what units is the fuel consumption of a piston-engine aircraft normally expressed?

    • A Kilos/minute
    • B Litres or gallons/hour
    • C Litres or gallons/minute
    Show answer

    Correct answer: B. Litres or gallons/hour

  10. Q10

    In a flight plan, what does the letter “L” represent when it appears in the turbulence box?

    • A Less than 15,000 lb
    • B Between 7,000 lb and 15,000 lb
    • C Between 15,000 lb and 300,000 lb
    Show answer

    Correct answer: A. Less than 15,000 lb

Practice

Practise Cross Country Flying with tracking and mock exams

Create a free account to practise every Cross Country Flying question with instant scoring, chapter tests, previous FAA papers and full-length mock exams.

More FAA FAA Private Pilot (PPL) topics