epilot

FAA FAA Private Pilot (PPL): Aeronautical Decision Making Questions

14 exam-style Aeronautical Decision Making questions for the FAA FAA Private Pilot (PPL) paper (PPL · IR · CPL · ATP). The first 12 are free below with answers and explanations — sign up free to practise all of them with progress tracking.

  1. Q1

    Why has cockpit complacency become a higher risk in modern aircrafts?

    • A Because the aircrafts have become more complex.
    • B Because modern airplanes has become more safe.
    • C Because the automation in modern aircrafts has been increased.
    Show answer

    Correct answer: C. Because the automation in modern aircrafts has been increased.

  2. Q2

    Impulsive behavior is what?

    • A A tendency to want to do something quickly, without putting too much thought into better alternatives
    • B A feeling of being invincible, accidents and incidents can’t occur for you
    • C A tendency of thinking you are the best, and no matter the challenge you have the solution
    Show answer

    Correct answer: A. A tendency to want to do something quickly, without putting too much thought into better alternatives

  3. Q3

    Which of these increases the risk of developing diabetes?

    • A Alcohol consumption
    • B Overweight
    • C Prolonged vitamin c deficiency
    Show answer

    Correct answer: B. Overweight

  4. Q4

    What is the meaning of risky shift?

    • A Accepting dangerous conditions due to stress
    • B Forgetting important information following frequency shift
    • C The tendency to accept higher amount of risk when in groups
    Show answer

    Correct answer: C. The tendency to accept higher amount of risk when in groups

  5. Q5

    Above approximately what altitude will most unacclimatized individuals begin to show clear symptoms of hypoxia, such as impaired judgment and cyanosis?

    • A 40,000 ft
    • B 15,000 ft
    • C 20,000 ft
    Show answer

    Correct answer: B. 15,000 ft

  6. Q6

    Invulnerability behavior is what?

    • A A feeling of being invincible, accidents and incidents can’t occur for you
    • B A tendency of thinking you are the best, and no matter the challenge you have the best solution
    • C A feeling that nothing matters, and no matter what you can’t solve the problem
    Show answer

    Correct answer: A. A feeling of being invincible, accidents and incidents can’t occur for you

  7. Q7

    In the context of aeronautical decision-making, what does it mean to make a decision?

    • A To choose from amongst different options
    • B To act with the option that we believe to be the most correct
    • C The authoritarian imposition of a point of view
    Show answer

    Correct answer: A. To choose from amongst different options

  8. Q8

    What is situational awareness?

    • A Knowing where you are at and what is going on.
    • B Understanding every checklist.
    • C Making a mental list of possible situation and possible outcomes.
    Show answer

    Correct answer: A. Knowing where you are at and what is going on.

  9. Q9

    What effect does scuba diving at very shallow depths for short periods have on a person's risk of decompression sickness during a subsequent flight?

    • A It has no influence
    • B It increases the likeliness of decompression sickness if they dive for long periods of time at shallow depths
    • C It increases the likeliness of decompression sickness
    Show answer

    Correct answer: A. It has no influence

  10. Q10

    Are you allowed to drop objects from your aircraft in flight?

    • A Yes if precautions are taken to so that injury and damage to persons or building on the surface aren’t a risk.
    • B No, you are never allowed to drop items in flight.
    • C Yes If prior permission is received from the FAA.
    Show answer

    Correct answer: A. Yes if precautions are taken to so that injury and damage to persons or building on the surface aren’t a risk.

  11. Q11

    Your aircraft should be run on Avgas 100LL. You have refueled it with Avgas 80 as it was the only fuel available. What do you risk happening because of this?

    • A Detonation
    • B The cylinder head temperature decreasing too much
    • C Damage to the airframe
    Show answer

    Correct answer: A. Detonation

  12. Q12

    Which of the following features located in the vicinity of an aerodrome most increases the risk of bird strikes?

    • A Tall grass
    • B A garbage dump in the vicinity
    • C A mine udnergoing metal extraction
    Show answer

    Correct answer: B. A garbage dump in the vicinity

The full bank

2 more Aeronautical Decision Making questions in the full bank

Create a free account to practise every Aeronautical Decision Making question with instant scoring, chapter tests, previous FAA papers and full-length mock exams.

More FAA FAA Private Pilot (PPL) topics