epilot

DGCA Performance: Lift, Drag & Flaps Questions

112 exam-style Lift, Drag & Flaps questions for the DGCA Performance paper (CPL · ATPL · PPL). The first 12 are free below with answers and explanations — sign up free to practise all of them with progress tracking.

  1. Q1

    Which of the following statements is most accurate?

    • A Dl is proportional to 1 /(EAS)2
    • B Dl is proportional to 1 /(IAS)2
    • C Dl is proportional to 1 /(RAS)2
    • D Dl is proportional to 1 /(TAS)2
    Show answer

    Correct answer: A. Dl is proportional to 1 /(EAS)2

    This Explanation is Coming Soon

  2. Q2

    What is the effect of deploying trailing edge flaps?

    • A lncreases CL and Vs
    • B Decreases CL and Vs
    • C lncreases CL and decreases Vs
    • D Decreases CL and increases Vs
    Show answer

    Correct answer: C. lncreases CL and decreases Vs

    This Explanation is Coming Soon

  3. Q3

    Which of the following statements is most accurate?

    • A Dl is proportional to L.
    • B Dl is proportional to L/V.
    • C Dl is proportional to 1/L.
    • D Dl is proportional to V/L.
    Show answer

    Correct answer: B. Dl is proportional to L/V.

    This Explanation is Coming Soon

  4. Q4

    What trailing edge flap angle will give the minimum stalling speed?

    • A Maximum deflection.
    • B Zero degrees.
    • C 20 degrees.
    • D 30 degrees.
    Show answer

    Correct answer: A. Maximum deflection.

    This Explanation is Coming Soon

  5. Q5

    If a 50000 Ibf aircraft requires 25000 Ibf of thrust maintain unaccelerated straight and level flight at 250 Kts what is its L:D ratio?

    • A 1:2
    • B 2:1
    • C 10:1
    • D 20:1
    Show answer

    Correct answer: B. 2:1

    This Explanation is Coming Soon

  6. Q6

    What trailing edge flap angle will give best L : D ratio?

    • A Zero angle.
    • B Maximum angle.
    • C 20 degrees.
    • D 30 degrees.
    Show answer

    Correct answer: A. Zero angle.

    This Explanation is Coming Soon

  7. Q7

    What effect does increasing load factor have on power required at any given aircraft weight and TAS?

    • A No effect.
    • B Increases in direct proportion to load factor.
    • C Decreases in direct proportion to load factor.
    • D Power required is inversely proportional to load factor.
    Show answer

    Correct answer: B. Increases in direct proportion to load factor.

    This Explanation is Coming Soon

  8. Q8

    Deployment of trailing edge flaps in straight and level flight will ................. induced drag?

    • A Not affect.
    • B Decrease.
    • C Increase.
    • D Increase or decrease depending on flap angle selected.
    Show answer

    Correct answer: C. Increase.

    This Explanation is Coming Soon

  9. Q9

    What effect will increasing weight have on Dl DP and DTotal at any given load factor and airspeed?

    • A Increase, No significant effect, increase.
    • B Increase, Decrease, No significant effect.
    • C Decrease, Increase, No significant effect.
    • D Decrease, No significant effect, increase.
    Show answer

    Correct answer: A. Increase, No significant effect, increase.

    This Explanation is Coming Soon

  10. Q10

    Which of the following statements is correct?

    • A Induced drag decreases with increasing angle of attack
    • B Induced drag increases with increasing speed
    • C Induced drag decreases with increasing speed
    • D Induced drag is independant of the speed
    Show answer

    Correct answer: C. Induced drag decreases with increasing speed

    This Explanation is Coming Soon

  11. Q11

    Which of the following will reduce L:D ratio most?

    • A 15° trailing edge flap.
    • B 30° trailing edge flap.
    • C 45° trailing edge flap.
    • D 15° slat.
    Show answer

    Correct answer: C. 45° trailing edge flap.

    This Explanation is Coming Soon

  12. Q12

    What effect will increasing aircraft weight have on minimum drag speed (VMD) and speed stability.

    • A Increase, Increase
    • B Increase, Decrease.
    • C Decrease, Increase
    • D Decrease, Decrease.
    Show answer

    Correct answer: B. Increase, Decrease.

    This Explanation is Coming Soon

The full bank

100 more Lift, Drag & Flaps questions in the full bank

Create a free account to practise every Lift, Drag & Flaps question with instant scoring, chapter tests, previous DGCA papers and full-length mock exams.

More DGCA Performance topics