epilot

DGCA Performance: Landing Questions

89 exam-style Landing questions for the DGCA Performance paper (CPL · ATPL · PPL). The first 12 are free below with answers and explanations — sign up free to practise all of them with progress tracking.

  1. Q1

    The landing reference speed V ref has, in accordance with international requirements, the following margins above the stall speed in landing configuration for a Class B aeroplane:

    • A 15%
    • B 20%
    • C 10%
    • D 30%
    Show answer

    Correct answer: D. 30%

    This Explanation is Coming Soon

  2. Q2

    At a given mass, the stalling speed of a twin engine, class B aeroplane is 100kt in the landing configuration. The minimum speed a pilot must maintain in short final is:

    • A 130 kt
    • B 115 kt
    • C 125 kt
    • D 120 kt
    Show answer

    Correct answer: A. 130 kt

    This Explanation is Coming Soon

  3. Q3

    The stalling speed or the minimum steady flight speed at which the aeroplane is controllable in landing configuration is abbreviated as:

    • A VS1
    • B VS
    • C VMC
    • D VSO
    Show answer

    Correct answer: D. VSO

    This Explanation is Coming Soon

  4. Q4

    What margin above the stall speed is provided by the landing reference V ref for a Class B aeroplane?

    • A 1.10 VSO
    • B VMCA x 1.2
    • C 1.30 VSO
    • D 1.05 VSO
    Show answer

    Correct answer: C. 1.30 VSO

    This Explanation is Coming Soon

  5. Q5

    An increase in atmospheric pressure has, among other things, the following consequences on landing performance:

    • A a reduced landing distance and degraded go around performance
    • B a reduced landing distance and improved go-around performance
    • C an increased landing distance and degraded go-around performance
    • D an increased landing distance and improved go-around performance
    Show answer

    Correct answer: B. a reduced landing distance and improved go-around performance

    This Explanation is Coming Soon

  6. Q6

    The take-off distance of an aircraft is 600 m in a standard atmosphere, with no wind and at a pressure altitude of 0 ft. Using the following corrections: ± 20m / 1,000 ft field elevation, - 5m /kt headwind, ± 15m / % runway slope, ± 5m /°C deviation from standard temperature. The take-off distance from an airport at 1,000 ft elevation, temperature 17°C, QNH 1013.25 hPa, 1% up-slope, 10 kt tailwind is?

    • A 555 m
    • B 685 m
    • C 755 m
    • D 715 m
    Show answer

    Correct answer: C. 755 m

    This Explanation is Coming Soon

  7. Q7

    To minimize the risk of hydroplaning during the landing the pilot of a modern airliner should:

    • A make a "positive" landing and apply maximum reverse thrust and brakes as quickly as possible
    • B use maximum reverse thrust, and should start braking below the hydroplaning speed
    • C use normal landing, braking and reverse thrust techniques
    • D postpone the landing until the risk of hydroplaning no longer exists
    Show answer

    Correct answer: A. make a "positive" landing and apply maximum reverse thrust and brakes as quickly as possible

    This Explanation is Coming Soon

  8. Q8

    An aircraft has two certified landing flaps positions 25° and 35°. If a pilot chooses 25° instead of 35°, the aircraft will have:

    • A a reduced landing distance and better go-around performance
    • B an increased landing distance and degraded go-around performance
    • C a reduced landing distance and degraded go-around performance
    • D an increased landing distance and better go-around performance
    Show answer

    Correct answer: D. an increased landing distance and better go-around performance

    This Explanation is Coming Soon

  9. Q9

    May anti-skid be considered to determine the take-off and landing data?

    • A Only for take-off
    • B Only for landing
    • C Yes
    • D No
    Show answer

    Correct answer: C. Yes

    This Explanation is Coming Soon

  10. Q10

    An aircraft has two certified landing flaps positions, 25° and 35°. If a pilot chooses 35° instead of 25°, the aircraft will have:

    • A an increased landing distance and better go-around performance
    • B a reduced landing distance and degraded go-around performance
    • C a reduced landing distance and better go-around performance
    • D an increased landing distance and degraded go-around performance
    Show answer

    Correct answer: B. a reduced landing distance and degraded go-around performance

    This Explanation is Coming Soon

  11. Q11

    When approaching a wet runway, with the risk of hydroplaning, what technique should the pilot adapt?

    • A Positive touch down, full reverse and brakes as soon as possible.
    • B Smoothest possible touch down, full reverse and only brakes below VP.
    • C Positive touch down, full reverse and only brakes below VP.
    • D Normal landing, full reverse and brakes at VP.
    Show answer

    Correct answer: C. Positive touch down, full reverse and only brakes below VP.

    This Explanation is Coming Soon

  12. Q12

    If a pilot elects to use 45 degree flap instead of the normal 35 degrees for landing what change in landing can be expected?

    • A LDR decreases and go-around performance is improved.
    • B LDR increases and go- around performance is degraded.
    • C LDR is decreased and go-around performance is degraded.
    • D LDR is increased and go-around performance is improved.
    Show answer

    Correct answer: C. LDR is decreased and go-around performance is degraded.

    This Explanation is Coming Soon

The full bank

77 more Landing questions in the full bank

Create a free account to practise every Landing question with instant scoring, chapter tests, previous DGCA papers and full-length mock exams.

More DGCA Performance topics