epilot

DGCA Performance: Climb & Descent Questions

292 exam-style Climb & Descent questions for the DGCA Performance paper (CPL · ATPL · PPL). The first 12 are free below with answers and explanations — sign up free to practise all of them with progress tracking.

  1. Q1

    What happens to the drag of a jet aeroplane if, during the initial climb after takeoff, a constant IAS and constant configuration is maintained? (Assume a constant mass..

    • A The drag decreases
    • B The drag increases initially and decrease thereafter
    • C The drag remains almost constant
    • D The drag increases considerably
    Show answer

    Correct answer: C. The drag remains almost constant

    This Explanation is Coming Soon

  2. Q2

    What happens to the speed for Vx and Vy with increasing altitude?

    • A Both remain constant
    • B Vx remains constant and Vy increases.
    • C Vx increases and Vy remains constant.
    • D Vx remains constant and Vy decreases.
    Show answer

    Correct answer: D. Vx remains constant and Vy decreases.

    This Explanation is Coming Soon

  3. Q3

    Two identical aeroplanes at different masses are descending at idle thrust. Which of the following statements correctly describes their descent characteristics?

    • A At a given angle of attack, both the vertical and the forward speed are greater for the heavier aeroplane.
    • B There is no difference between the descent characteristics of the two aeroplanes.
    • C At a given angle of attack the heavier aeroplane will always glide further than the lighter aeroplane.
    • D At a given angle of attack the lighter aeroplane will always glide further than the heavier aeroplane.
    Show answer

    Correct answer: A. At a given angle of attack, both the vertical and the forward speed are greater for the heavier aeroplane.

    This Explanation is Coming Soon

  4. Q4

    The speed for best rate of climb is called?

    • A VO
    • B VY
    • C VX
    • D V2
    Show answer

    Correct answer: B. VY

    This Explanation is Coming Soon

  5. Q5

    In a steady descending flight equilibrium of forces acting on the aeroplane is given by: (T=Thrust, D = Drag, W=Weight, descent angle = GAMMA)

    • A T+D=-W sin GAMMA
    • B T+W sin GAMMA = D
    • C T - W sin GAMMA = D
    • D T -D =W sin GAMMA
    Show answer

    Correct answer: B. T+W sin GAMMA = D

    This Explanation is Coming Soon

  6. Q6

    When comparing Vx to Vy:

    • A Vx will always be greater than Vy.
    • B Vy will always be greater than or equal to Vx.
    • C Vy will always be greater than Vx.
    • D Vx will sometimes be greater than Vy, but sometimes be less than Vy.
    Show answer

    Correct answer: B. Vy will always be greater than or equal to Vx.

    This Explanation is Coming Soon

  7. Q7

    An increase in atmospheric pressure has, among other things, the following consequences on take-off performance

    • A a reduced take-off distance and degraded initial climb performance
    • B a reduced take-off distance and improved initial climb performance
    • C an increases take-off distance and degraded initial climb performance
    • D an increased take-off distance and improved initial climb performance
    Show answer

    Correct answer: B. a reduced take-off distance and improved initial climb performance

    This Explanation is Coming Soon

  8. Q8

    Which of the following combinations has an effect on the angle of decent in a glide? (Ignore compressibility effects).

    • A Configuration and mass.
    • B Configuration and angle of attack.
    • C Mass and altitude.
    • D Altitude and configuration.
    Show answer

    Correct answer: B. Configuration and angle of attack.

    This Explanation is Coming Soon

  9. Q9

    A higher outside air temperature

    • A does not have any noticeable effect on climb performance
    • B reduces the angle of climb but increases the rate of climb
    • C reduces the angle and the rate of climb
    • D increases the angle of climb but decreases the rate of climb
    Show answer

    Correct answer: C. reduces the angle and the rate of climb

    This Explanation is Coming Soon

  10. Q10

    The take-off climb gradient:

    • A increases in a head wind and decreases in a tail wind
    • B decreases in a head wind and increases in a tail wind
    • C is independent of the wind component
    • D is determined with the aircraft in the take-off configuration
    Show answer

    Correct answer: C. is independent of the wind component

    This Explanation is Coming Soon

  11. Q11

    Which statement is correct for a descent without engine thrust at maximum lift to drag ratio speed?

    • A The mass of an aeroplane does not have any effect on the speed for descent
    • B The higher the gross mass the greater is the speed for descent
    • C The higher the gross mass the lower is the speed for descent.
    • D The higher the average tempwrature (OAT, the lower is the speed for descent.
    Show answer

    Correct answer: B. The higher the gross mass the greater is the speed for descent

    This Explanation is Coming Soon

  12. Q12

    The effect of changing altitude on the maximum rate of climb (ROC) and speed for best rate of climb for a turbo-jet aircraft, assuming everything else remains constant, is:

    • A as altitude increases the ROC and speed both decrease
    • B as altitude increases the ROC and speed both increase
    • C as altitude increases the ROC decreases but the speed remains constant
    • D as altitude increases the ROC remains constant but the speed increases
    Show answer

    Correct answer: A. as altitude increases the ROC and speed both decrease

    This Explanation is Coming Soon

The full bank

280 more Climb & Descent questions in the full bank

Create a free account to practise every Climb & Descent question with instant scoring, chapter tests, previous DGCA papers and full-length mock exams.

More DGCA Performance topics