epilot

DGCA Performance: Cruise & En-Route Questions

197 exam-style Cruise & En-Route questions for the DGCA Performance paper (CPL · ATPL · PPL). The first 12 are free below with answers and explanations — sign up free to practise all of them with progress tracking.

  1. Q1

    On a reciprocating engined aeroplane, with increasing altitude at constant gross mass, constant angle of attack and configuration, the power required:

    • A remains unchanged but the TAS increases
    • B increases and the TAS increases by the same percentage
    • C increases but TAS remains constant
    • D decreases slightly because of the lower air density
    Show answer

    Correct answer: B. increases and the TAS increases by the same percentage

    This Explanation is Coming Soon

  2. Q2

    Moving the centre of gravity from the forward to the aft limit: (gross mass, altitude and airspeed remain unchanged)

    • A increases the power required
    • B affects neither drag nor power required
    • C increases the induced drag
    • D decreases slightly because of the lower air density
    Show answer

    Correct answer: D. decreases slightly because of the lower air density

    This Explanation is Coming Soon

  3. Q3

    For jet-engined aeroplanes operating below the optimum altitude, what is the effect of increased altitude on specific range?

    • A It does not change
    • B Increases only if there is no wind
    • C Increases
    • D Decreases
    Show answer

    Correct answer: C. Increases

    This Explanation is Coming Soon

  4. Q4

    If the thrust available exceeds the thrust required for level flight:

    • A the aeroplane accelerates if the altitude is maintained
    • B the aeroplane descends if the airspeed is maintained
    • C the aeroplane decelerates if it is in the region of reversed command
    • D the aeroplane decelerates if the altitude is maintained
    Show answer

    Correct answer: A. the aeroplane accelerates if the altitude is maintained

    This Explanation is Coming Soon

  5. Q5

    Given a jet aircraft. Which order of speeds is correct?

    • A Vs, Maximum range speed, Vx
    • B Maximum endurance speed, Maximum range speed, VX
    • C Vs, Vx Maximum range speed
    • D Maximum endurance speed, Long range speed, Maximum range speed
    Show answer

    Correct answer: C. Vs, Vx Maximum range speed

    This Explanation is Coming Soon

  6. Q6

    Referring to Fig. 4.24. Why does the curve for an equivalent weight of 35 000 kg, only start 4 mins after engine failure?

    • A All the curves start at the same point higher up
    • B At that altitude the engine takes longer to spool down after failure.
    • C At that weight the aircraft has a higher TAS and therefore more momentum
    • D At that weight the aircraft takes longer to slowdown to the optimum drift down speed.
    Show answer

    Correct answer: D. At that weight the aircraft takes longer to slowdown to the optimum drift down speed.

    This Explanation is Coming Soon

  7. Q7

    The pilot of a light twin engine aircraft has calculated a 4,000 m service ceiling with a take-off mass 3,250 kg, based on the general forecast conditions for the flight. If the take-off mass is 3,000 kg the service ceiling will be:

    • A less than 4,000 m
    • B unchanged, equal to 4,000 m
    • C only a new performance analysis will determine if the service ceiling is higher or lower than 4,000 m
    • D higher than 4,000 m
    Show answer

    Correct answer: D. higher than 4,000 m

    This Explanation is Coming Soon

  8. Q8

    Consider the graphic representation of the power required for a jet aeroplane versus true air speed (TAS). When drawing the tangent out of the origin, the point of contact determines the speed of:

    • A critical angle of attack
    • B maximum endurance
    • C minimum power
    • D maximum specific range
    Show answer

    Correct answer: B. maximum endurance

    This Explanation is Coming Soon

  9. Q9

    In the drag versus speed curve for a jet aeroplane, the speed for maximum range corresponds with:

    • A the point of contact of the tangent from the origin to the drag curve
    • B the point of intersection of the parasite drag curve and the induced drag curve
    • C the point of contact of the tangent from the origin to the parasite drag curve
    • D the point of contact of the tangent from the origin to the induced drag curve
    Show answer

    Correct answer: A. the point of contact of the tangent from the origin to the drag curve

    This Explanation is Coming Soon

  10. Q10

    If the C of G moves aft from the most forward position:

    • A The range and the fuel consumption will increase.
    • B The range and the fuel consumption will decrease.
    • C The range will increase and the fuel consumption will decrease
    • D The range will decrease and the fuel consumption will increase.
    Show answer

    Correct answer: C. The range will increase and the fuel consumption will decrease

    This Explanation is Coming Soon

  11. Q11

    The speed VS is defined as the:

    • A speed for best specific range
    • B stalling speed or minimum steady flight speed at which the aeroplane is controllable
    • C safety speed for take-off in case of a contaminated runway
    • D design stress speed
    Show answer

    Correct answer: B. stalling speed or minimum steady flight speed at which the aeroplane is controllable

    This Explanation is Coming Soon

  12. Q12

    What is the effect of a head wind component, compared to still air, on the maximum range speed for maximum climb angle respectively?

    • A Maximum range speed decreases and maximum climb angle speed decreases
    • B Maximum range speed increases and maximum climb angle speed increases
    • C Maximum range speed increases and maximum climb angle speed stays constant
    • D maximum range speed decreases and maximum climb angle speed increases
    Show answer

    Correct answer: C. Maximum range speed increases and maximum climb angle speed stays constant

    This Explanation is Coming Soon

The full bank

185 more Cruise & En-Route questions in the full bank

Create a free account to practise every Cruise & En-Route question with instant scoring, chapter tests, previous DGCA papers and full-length mock exams.

More DGCA Performance topics