epilot

DGCA Air Navigation: Warnings & Recording (GPWS · ACAS · CVR/FDR) Questions

72 exam-style Warnings & Recording (GPWS · ACAS · CVR/FDR) questions for the DGCA Air Navigation paper (CPL · ATPL · PPL). The first 12 are free below with answers and explanations — sign up free to practise all of them with progress tracking.

  1. Q1

    On receipt of a TCAS RA your action is to:

    • A initiate the required manoeuvre immediately
    • B make a note of the details.
    • C request a flight clearance deviation from ATC.
    • D Do nothing until a TA is received.
    Show answer

    Correct answer: A. initiate the required manoeuvre immediately

    This Explanation is Coming Soon

  2. Q2

    An altitude alerting system must at least be capable of alerting the crew on: 1. Approaching selected altitude 2. Abnormal gear/flap combination 3. Excessive vertical speed 4. Excessive terrain closure 5. Excessive deviation from selected altitude 6. Failure to set SPS or RPS as required

    • A 1&3
    • B 2&5
    • C 4&6
    • D 1&5
    Show answer

    Correct answer: D. 1&5

    This Explanation is Coming Soon

  3. Q3

    An aircraft that is assessed as not being a threat would be indicated on a TCAS system as:

    • A a solid red square
    • B a solid white or cyan diamond
    • C a hollow white or cyan diamond
    • D a solid yellow circle
    Show answer

    Correct answer: C. a hollow white or cyan diamond

    This Explanation is Coming Soon

  4. Q4

    The input to a basic stall warning system are:

    • A Angle of attack
    • B IAS
    • C Slat/flap position
    • D Mno
    Show answer

    Correct answer: A. Angle of attack

    This Explanation is Coming Soon

  5. Q5

    Which of the following statements concerning TCAS is correct:

    • A TCAS 2 provides avoidance instructions in the vertical and horizontal planes.
    • B TCAS 2 cannot provide information on non-SSR equipped intruders.
    • C TCAS 2 requires Mode S to be fitted to other aircraft.
    • D TCAS 2 provides advice on which way to turn.
    Show answer

    Correct answer: B. TCAS 2 cannot provide information on non-SSR equipped intruders.

    This Explanation is Coming Soon

  6. Q6

    According to JAR OPS subpart K, when must the DFDR on a 12 seat turbo prop a/c begin recording?

    • A Switch on until switch off
    • B From before the aircraft is capable of moving under its own power to after the a/c is no longer capable of moving under its own power
    • C From lift off until the weight on wheels switch is made on landing
    • D At commencement of the taxi to turning off the runway
    Show answer

    Correct answer: B. From before the aircraft is capable of moving under its own power to after the a/c is no longer capable of moving under its own power

    This Explanation is Coming Soon

  7. Q7

    Where in the aircraft does JAR require the FDR to be fitted:

    • A At the back
    • B At the front
    • C In the wings
    • D In the undercarriage bay
    Show answer

    Correct answer: A. At the back

    This Explanation is Coming Soon

  8. Q8

    With reference to Traffic Collision Avoidance Systems. The difference between TCAS I and II is that:

    • A TCAS II can provide Traffic Advisories and Resolution Advisories whilst TCAS I can only provide Traffic Advisories .
    • B TCAS II can only be fitted to large aircraft which carry more than 30 passengers. Whilst TCAS I can be fitted to any aircraft.
    • C TCAS I can be fitted to aircraft which carry transponders with Mode A only whilst TCAS II can only be fitted to aircraft whose transponders include either Mode C or Mode S.
    • D TCAS II can only be fitted to aircraft which are equipped with EFIS
    Show answer

    Correct answer: A. TCAS II can provide Traffic Advisories and Resolution Advisories whilst TCAS I can only provide Traffic Advisories .

    This Explanation is Coming Soon

  9. Q9

    What is the EGPWS mode 3 audible alert?

    • A don't sink, don't sink” followed by “whoop, whoop, pull up” if the sink rate exceeds a certain value.
    • B don't sink, don't sink” followed immediately by “whoop, whoop, pull up”
    • C “don't sink, don't sink” continuously.
    • D “Terrain, don't sink” continuously.
    Show answer

    Correct answer: C. “don't sink, don't sink” continuously.

    This Explanation is Coming Soon

  10. Q10

    Which of the following are modes of the GPWS? i excessive sink rate ii altitude loss after take-off or go-around iii excessive glideslope deviation iv high climb rate v flaps in the incorrect position vi high altitude descent vii stall

    • A i ii iii v
    • B ii iii v vii
    • C i ii iii vii
    • D iii iv v vi
    Show answer

    Correct answer: A. i ii iii v

    This Explanation is Coming Soon

  11. Q11

    An FDR fitted to an aircraft of over 5700kgs after Apr 98 must record for:

    • A 10 hours
    • B 25 hours
    • C 30 minutes
    • D 60 minutes
    Show answer

    Correct answer: B. 25 hours

    This Explanation is Coming Soon

  12. Q12

    The aural messages provided by TCAS II are:

    • A Threat, Climb; Threat, Descend.
    • B Climb left; Climb right; Descend left; Descend right
    • C Climb; Descend; Increase climb; Increase Descent.
    • D Turn left, Turn Right, Increase Turn, Decrease Turn
    Show answer

    Correct answer: C. Climb; Descend; Increase climb; Increase Descent.

    This Explanation is Coming Soon

The full bank

60 more Warnings & Recording (GPWS · ACAS · CVR/FDR) questions in the full bank

Create a free account to practise every Warnings & Recording (GPWS · ACAS · CVR/FDR) question with instant scoring, chapter tests, previous DGCA papers and full-length mock exams.

More DGCA Air Navigation topics