epilot

DGCA Air Navigation: Gnss / Gps Questions

252 exam-style Gnss / Gps questions for the DGCA Air Navigation paper (CPL · ATPL · PPL). The first 12 are free below with answers and explanations — sign up free to practise all of them with progress tracking.

  1. Q1

    NAVSTAR/GPS operates in the band the receiver determines position by:

    • A UHF, range position lines
    • B UHF, secondary radar principles
    • C SHF, secondary radar principles
    • D SHF, range position lines
    Show answer

    Correct answer: A. UHF, range position lines

    This Explanation is Coming Soon

  2. Q2

    The NAVSTAR/ GPS control segment comprises:

    • A the space segment, the user segment and the ground segment
    • B a ground segment and the INMARSAT geostationary satellites
    • C a master control station, a back-up control station and five monitoring stations
    • D a master control station, a back-up control station, five monitoring stations and the INMARSAT geostationary satellites
    Show answer

    Correct answer: C. a master control station, a back-up control station and five monitoring stations

    This Explanation is Coming Soon

  3. Q3

    The orbital height and inclination of the NAVSTAR/GPS constellation are:

    • A 20180 km, 65°
    • B 20180 km, 55°
    • C 19099 km, 65°
    • D 19099 km, 55°
    Show answer

    Correct answer: B. 20180 km, 55°

    This Explanation is Coming Soon

  4. Q4

    The model of the earth used for NAVSTAR/GPS is:

    • A WGS90
    • B PZ90
    • C WGS84
    • D PZ84
    Show answer

    Correct answer: C. WGS84

    This Explanation is Coming Soon

  5. Q5

    The minimum number of satellites required for a 3D fix is:

    • A 3
    • B 4
    • C 5
    • D 6
    Show answer

    Correct answer: B. 4

    This Explanation is Coming Soon

  6. Q6

    The NAVSTAR/GPS operational constellation comprises how many satellites

    • A 12
    • B 21
    • C 24
    • D 30
    Show answer

    Correct answer: C. 24

    This Explanation is Coming Soon

  7. Q7

    The most accurate fixing information will be obtained from:

    • A four satellites spaced 90° apart at 30° above the visual horizon
    • B one satellite close to the horizon and 3 equally at 60° above the horizon
    • C one satellite directly overhead and 3 equally spaced at 60° above the horizon
    • D one satellite directly overhead and 3 spaced 120° apart close to the horizon
    Show answer

    Correct answer: D. one satellite directly overhead and 3 spaced 120° apart close to the horizon

    This Explanation is Coming Soon

  8. Q8

    The most significant error of GNSS is:

    • A GDOP
    • B Receiver clock
    • C Ionospheric propagation
    • D Ephemeris
    Show answer

    Correct answer: C. Ionospheric propagation

    This Explanation is Coming Soon

  9. Q9

    The frequency available to non-authorised users of NAVSTAR/GPS is:

    • A 1227.6 MHz
    • B 1575.42 MHz
    • C 1602 MHz
    • D 1246 MHz
    Show answer

    Correct answer: B. 1575.42 MHz

    This Explanation is Coming Soon

  10. Q10

    The purpose of the pseudo-random noise codes in NAVSTAR/GPS is to:

    • A identify the satellites
    • B pass the almanac data
    • C pass the navigation and system data
    • D pass the ephemeris and time information
    Show answer

    Correct answer: A. identify the satellites

    This Explanation is Coming Soon

  11. Q11

    The minimum number of satellites required for receiver autonomous integrity monitoring is

    • A 3
    • B 4
    • C 5
    • D 6
    Show answer

    Correct answer: C. 5

    This Explanation is Coming Soon

  12. Q12

    If a receiver has to download the almanac, the time to do this will be:

    • A 2.5 minutes
    • B 12.5 minutes
    • C 25 minutes
    • D 15 minutes
    Show answer

    Correct answer: B. 12.5 minutes

    This Explanation is Coming Soon

The full bank

240 more Gnss / Gps questions in the full bank

Create a free account to practise every Gnss / Gps question with instant scoring, chapter tests, previous DGCA papers and full-length mock exams.

More DGCA Air Navigation topics