epilot

DGCA Air Navigation: Ins / Irs / Fms Questions

301 exam-style Ins / Irs / Fms questions for the DGCA Air Navigation paper (CPL · ATPL · PPL). The first 12 are free below with answers and explanations — sign up free to practise all of them with progress tracking.

  1. Q1

    Gyro compassing of an Inertial system (IRS) is accomplished with the mode selector switched to?

    • A ALIGN
    • B STBY
    • C NAV
    • D ATT REF
    Show answer

    Correct answer: A. ALIGN

    This Explanation is Coming Soon

  2. Q2

    Which of the following lists all of the methods that can be used to enter 'Created Waypoints' into the CDU of a B737 - 400 Electronic Flight Instrument System?

    • A Identifier range, location name; Height above MSL; latitude and longitude.
    • B Identifier bearing/distance; place bearing/place bearing; along-track displacement; latitude and longitude.
    • C Identifier name and range; location name; Height above MSL; latitude nd longitude.
    • D Identifier grid reference, location name, Height above MSL, latitude and Rhumb line position.
    Show answer

    Correct answer: B. Identifier bearing/distance; place bearing/place bearing; along-track displacement; latitude and longitude.

    This Explanation is Coming Soon

  3. Q3

    Some Inertial reference and navigation system are known as "strapdown". This means that?

    • A The accelerometers are fixed to the aircraft structure but the gyros are stabiised.
    • B The gyros are stabilised but the accelerometers are fixed to the aircraft structure.
    • C The gyroscopes and accelerometers become part of the unit's fixture to the aircraft structure.
    • D The indicator units are strapped to the aircraft structure.
    Show answer

    Correct answer: C. The gyroscopes and accelerometers become part of the unit's fixture to the aircraft structure.

    This Explanation is Coming Soon

  4. Q4

    As the INS position of the departure aerodrome, coordinates 35°32,7'N 139°46.3'Ware input instead of 35°32.7'N 139°46.3'E. When the aircraft subsequently passes point 52°N 180°W, the longitude value shown on the INS will be?

    • A 099° 32.6'E
    • B 099° 32.6'W
    • C 199° 32.6'W
    • D 299° 32.6'W
    Show answer

    Correct answer: B. 099° 32.6'W

    This Explanation is Coming Soon

  5. Q5

    In order to maintain an accurate vertical using a pendulous system, an aircraft Inertial platform incorporates a device?

    • A With damping and a period of 84.4 MIN
    • B With damping and a period of 84.4 SEC.
    • C With damping and a period of 48.4 MIN
    • D With damping and a period of 48.4 SEC
    Show answer

    Correct answer: A. With damping and a period of 84.4 MIN

    This Explanation is Coming Soon

  6. Q6

    In what way does IRS differ from INS?

    • A Has a shorter spin-up time and suffers from laser lock
    • B Does not need to correct for coriolis and central acceleration
    • C Has a longer spin-up time and is not affected by vertical acceleration due to gravity.
    • D Does not experience Schuler errors as accelerometers are strapped down.
    Show answer

    Correct answer: A. Has a shorter spin-up time and suffers from laser lock

    This Explanation is Coming Soon

  7. Q7

    Which of the following statements is true of a Ring Laser Gyro?

    • A It is not necessarily fixed to true north and is quick to erect
    • B It is fixed to true north and is quick to erect
    • C If doesn't suffer from 'lock in' and is unaffected by the earth's gravitational force
    • D It is not necessarily fixed to true north but takes along time to erect
    Show answer

    Correct answer: A. It is not necessarily fixed to true north and is quick to erect

    This Explanation is Coming Soon

  8. Q8

    In a laser reference system (IRS), are compared to a gyro reference system (INS):

    • A The accelerometers are strapped down but the platform is gyro stabilised.
    • B Accelerometers and platform are both strapped down.
    • C The platform is strapped down but the accelerometers are gryo-stabilised.
    • D Accelerometers and platform are both gyro-stabilised.
    Show answer

    Correct answer: B. Accelerometers and platform are both strapped down.

    This Explanation is Coming Soon

  9. Q9

    In a ring laser gyro, the purpose of the dither motor is to:

    • A Compensate for transport wander.
    • B Stabilise the laser frequencies
    • C Enhance the accuracy of the gyro at all rotational rates
    • D Overcome laser rock
    Show answer

    Correct answer: D. Overcome laser rock

    This Explanation is Coming Soon

  10. Q10

    A pilot turns off the power to his IRS whilst in flight. He switches it on again after just a few seconds. What will be the effect?

    • A It can be repositioned whilst in flight
    • B There will be no effect
    • C It cannot be used and must be shut down
    • D It cannot be used for navigation, but can be used provide attitude information
    Show answer

    Correct answer: D. It cannot be used for navigation, but can be used provide attitude information

    This Explanation is Coming Soon

  11. Q11

    In which IRS mode does gyro-compassing takeplace?

    • A ATT
    • B ALIGN
    • C ON
    • D NAV
    Show answer

    Correct answer: B. ALIGN

    This Explanation is Coming Soon

  12. Q12

    What is IRS composed of?

    • A Accelerometers and gyroscopes
    • B Pitot tubes and static ports
    • C Antennas and receivers
    Show answer

    Correct answer: A. Accelerometers and gyroscopes

    Inertial Reference System uses accelerometers and gyroscopes to track position and orientation without external signals.

The full bank

289 more Ins / Irs / Fms questions in the full bank

Create a free account to practise every Ins / Irs / Fms question with instant scoring, chapter tests, previous DGCA papers and full-length mock exams.

More DGCA Air Navigation topics