epilot

DGCA Air Navigation: CRP-5 & Flight Computers Questions

324 exam-style CRP-5 & Flight Computers questions for the DGCA Air Navigation paper (CPL · ATPL · PPL). The first 12 are free below with answers and explanations — sign up free to practise all of them with progress tracking.

  1. Q1

    What is the ETA at Z if TAS = 120 Kts?

    • A 1255 UTC.
    • B 1305 UTC.
    • C 1320 UTC.
    • D 1325 UTC.
    Show answer

    Correct answer: C. 1320 UTC.

    This Explanation is Coming Soon

  2. Q2

    Given the following : True track: 192° Magnetic variation: 7°E Drift angle: 5°left What is the magnetic heading required to maintain the given track?

    • A 190°M.
    • B 192°M.
    • C 197°M.
    • D 188°M.
    Show answer

    Correct answer: A. 190°M.

    This Explanation is Coming Soon

  3. Q3

    Given the following : Magnetic heading : 060 ° Magnetic variation: 8°W Drift angle: 4° right, what is the true track?

    • A 058°
    • B 054°
    • C 052°
    • D 056°
    Show answer

    Correct answer: D. 056°

    This Explanation is Coming Soon

  4. Q4

    An aircraft is following a true of 048° at a constant TAS of 210 kt. The wind velocity is 350°/30 kt. The GS and drift angle are?

    • A 192 kt, 7°right.
    • B 196 kt, 7.5°right.
    • C 192 kt, 7°left.
    • D 196 kt, 7.5°left.
    Show answer

    Correct answer: A. 192 kt, 7°right.

    This Explanation is Coming Soon

  5. Q5

    Given: FL 350, Mach 0.80, OAT - 55°C. Calculate the values for TAS and local speed of sound (LSS)?

    • A 460 kt, LSS 575 kt.
    • B 460 kt, LSS 570 kt.
    • C 465 kt, LSS 575 kt.
    • D 460 kt, LSS 567 kt.
    Show answer

    Correct answer: A. 460 kt, LSS 575 kt.

    This Explanation is Coming Soon

  6. Q6

    For a given track the : Wind component = +45 kt Drift angle = 15° left TAS = 240 kt What is the wind component on the reverse track?

    • A 85 kts.
    • B -65 kts.
    • C -85 kts.
    • D -45 kts.
    Show answer

    Correct answer: B. -65 kts.

    This Explanation is Coming Soon

  7. Q7

    Given: True Heading = 180° TAS = 500 kt W/V 225°/100 kt Calculate the GS?

    • A 435 kt.
    • B 575 kt.
    • C 400 kt.
    • D 350 kt.
    Show answer

    Correct answer: A. 435 kt.

    This Explanation is Coming Soon

  8. Q8

    Given: Magnetic heading = 255° VAR = 40°W GS = 375 kt W/V = 235°(T)/ 120 kt Calculate the drift angle?

    • A 4° left.
    • B 9° left.
    • C 7° left.
    • D 7° right.
    Show answer

    Correct answer: C. 7° left.

    This Explanation is Coming Soon

  9. Q9

    Given: True heading = 310° TAS = 200 kt GS = 176 kt Drift angle 7° right. Calculate the W/V?

    • A 273° / 33 kt.
    • B 270° / 33 kt.
    • C 265° / 30 kt.
    • D 270° / 43 kt.
    Show answer

    Correct answer: B. 270° / 33 kt.

    This Explanation is Coming Soon

  10. Q10

    Given: True Heading = 090° TAS = 180 kt GS = 180 kt Drift 5° right Calculate the W/V?

    • A 360° / 15 kt.
    • B 360° / 25 kt.
    • C 360° / 5 kt.
    • D 300° / 15 kt.
    Show answer

    Correct answer: A. 360° / 15 kt.

    This Explanation is Coming Soon

  11. Q11

    Given: True Heading = 090° TAS = 200 kt W/V = 220°/30 kt. Calculate the GS?

    • A 200 kt.
    • B 240 kt.
    • C 180 kt.
    • D 220 kt.
    Show answer

    Correct answer: D. 220 kt.

    This Explanation is Coming Soon

  12. Q12

    An aeroplane is flying at TAS 180 kt on track of 090°. The W/V is 045° / 50kt. How far can the aeroplane fly out from its base and return in one hour?

    • A 85 nm.
    • B 90 nm.
    • C 75 nm.
    • D 100 nm.
    Show answer

    Correct answer: A. 85 nm.

    This Explanation is Coming Soon

The full bank

312 more CRP-5 & Flight Computers questions in the full bank

Create a free account to practise every CRP-5 & Flight Computers question with instant scoring, chapter tests, previous DGCA papers and full-length mock exams.

More DGCA Air Navigation topics