epilot

DGCA Air Navigation: Turn & Slip / Turn Co-ordinator Questions

81 exam-style Turn & Slip / Turn Co-ordinator questions for the DGCA Air Navigation paper (CPL · ATPL · PPL). The first 12 are free below with answers and explanations — sign up free to practise all of them with progress tracking.

  1. Q1

    The ball in a serviceable slip Indicator is....... by.....and....... Indicate/s the state of slip?

    • A Held central Gravity Does not always.
    • B Positioned Acceleration Does not always
    • C Held central Gravity Always.
    • D Positioned Acceleration Always
    Show answer

    Correct answer: C. Held central Gravity Always.

    The slip ball is held central by gravity and always shows the balance (slip/skid) state.

  2. Q2

    The turn indicator is affected by? 1. AOB. 2. Airspeed. 3. Weight. 4. Altitude.

    • A 1, 2
    • B 2, 3
    • C 3, 4.
    • D 4, 5
    Show answer

    Correct answer: A. 1, 2

    Rate of turn, hence the turn indicator, depends on angle of bank and airspeed.

  3. Q3

    How is the Rate of Turn (RoT) related to True Airspeed (TAS)?

    • A RoT increases as TAS decreases
    • B RoT decreases as TAS increases
    • C RoT remains constant regardless of TAS
    Show answer

    Correct answer: B. RoT decreases as TAS increases

    The Rate of Turn is inversely proportional to True Airspeed. As TAS increases, the aircraft takes a wider turn radius, reducing the rate of turn, assuming a constant bank angle.

  4. Q4

    A turn indicator used in conjunction with an attitude indicator will show? 1. Turn direction. 2. Rate of turn, 3. Angular velocity about the true vertical axis. 4. Angular velocity about the aircraft vertical axis. 5. Angular velocity about the longitudinal axis.

    • A 1, 2.
    • B 1,3
    • C 1, 2, 4.
    • D 2, 3, 5,
    Show answer

    Correct answer: C. 1, 2, 4.

    It shows turn direction, rate of turn, and angular velocity about the aircraft's vertical axis.

  5. Q5

    ROT indications are?

    • A Proportional to TAS
    • B Proportional to CAS.
    • C Proportional to mass.
    • D Proportional to EAS.
    Show answer

    Correct answer: A. Proportional to TAS

    Rate of turn is a function of true airspeed (TAS).

  6. Q6

    On a Turn and Slip indicator, needle to the left and ball to the right indicates:

    • A right turn not enough bank
    • B left turn too much bank
    • C left turn not enough bank
    • D right turn too much bank
    Show answer

    Correct answer: C. left turn not enough bank

    This Explanation is Coming Soon

  7. Q7

    A turn indicator has? 1. A horizontal spin axis. 2. A vertical spin axis. 3. One degree of freedom. 4. Two degrees of freedom. 5. A spin axis tied to the yawing plane of the aircraft, 6. A gravity erecting unit.

    • A 1,3
    • B 1, 5.
    • C 3, 5.
    • D 4, 6.
    Show answer

    Correct answer: A. 1,3

    A rate-of-turn gyro has one degree of freedom and a horizontal spin axis.

  8. Q8

    When both the needle and ball of a turn and slip Indicator are displaced to the right the aircraft is?

    • A Turning right with insufficient bank.
    • B Turning right with too much bank.
    • C Turning left with too much bank.
    • D Turning left with insufficient bank.
    Show answer

    Correct answer: B. Turning right with too much bank.

    Ball inside a right turn (right) indicates too much bank — slipping.

  9. Q9

    When both the needle and ball of a turn and slip indicator are displaced to the right the aircraft is?

    • A Turning right with too much TAS.
    • B Turning right with insufficient TAS.
    • C Turning left with too much TAS.
    • D Turning left with insufficient TAS.
    Show answer

    Correct answer: B. Turning right with insufficient TAS.

    A right-turn slip (ball right) means too much bank for the speed, i.e. insufficient TAS.

  10. Q10

    When the needle is displaced right and the ball displaced left, in a turn and slip indicator, the aircraft is?

    • A Turning right with insufficient bank
    • B Turning left with too much bank.
    • C Turning left with insufficient TAS.
    • D Turning right with too much bank.
    Show answer

    Correct answer: A. Turning right with insufficient bank

    Needle right with ball skidding out (left) shows a right turn with insufficient bank.

  11. Q11

    An aircraft is travelling at 120 kt, what angle of bank would be required for a rate one turn?

    • A 30°
    • B 12°
    • C 19°
    • D 35°
    Show answer

    Correct answer: C. 19°

    This Explanation is Coming Soon

  12. Q12

    The turn needle indicates ....... in a slightly banked turn?

    • A Angular velocity about the vertical axis.
    • B Angular acceleration about the vertical axis.
    • C Angular velocity about the lateral axis.
    • D Yaw displacement.
    Show answer

    Correct answer: A. Angular velocity about the vertical axis.

    The turn needle senses angular velocity (rate of turn) about the vertical axis.

The full bank

69 more Turn & Slip / Turn Co-ordinator questions in the full bank

Create a free account to practise every Turn & Slip / Turn Co-ordinator question with instant scoring, chapter tests, previous DGCA papers and full-length mock exams.

More DGCA Air Navigation topics