epilot

DGCA Air Navigation: Solar System & Time Questions

135 exam-style Solar System & Time questions for the DGCA Air Navigation paper (CPL · ATPL · PPL). The first 12 are free below with answers and explanations — sign up free to practise all of them with progress tracking.

  1. Q1

    In which months is the difference between apparent noon and means noon the greatest?

    • A March and September
    • B June and December
    • C November and February
    • D January and July
    Show answer

    Correct answer: C. November and February

    This Explanation is Coming Soon

  2. Q2

    What is the reason for seasonal changes in climate?

    • A Because the Earth's spin axis is inclined to the plane of its orbit round the Sun
    • B Because the distance between the Earth and the Sun varies over a year
    • C Because the Earth's orbital speed round the Sun varies according to the time of the year
    • D Because of the difference between the Tropical Year and the Calendar year
    Show answer

    Correct answer: A. Because the Earth's spin axis is inclined to the plane of its orbit round the Sun

    This Explanation is Coming Soon

  3. Q3

    How would you define standard time in relation to UTC?

    • A It is local time
    • B It is local time adjusted to whole or half hours difference from UTC
    • C It is based on local sunrise and sunset
    • D It is another term for UTC
    Show answer

    Correct answer: B. It is local time adjusted to whole or half hours difference from UTC

    This Explanation is Coming Soon

  4. Q4

    A time difference of 5 hours 20 minutes and 20 seconds is equivalent to which change of longitude?

    • A 81°30'
    • B 78°15'
    • C 79°10'
    • D 80°5'
    Show answer

    Correct answer: D. 80°5'

    This Explanation is Coming Soon

  5. Q5

    What is the local mean time, position 65°25’N 123°45’W at 2200 UTC?

    • A 1815
    • B 1345
    • C 1415
    Show answer

    Correct answer: B. 1345

    Longitude 123°45'W converts to 8h15m of arc-to-time, and being west of Greenwich it is subtracted from UTC. From 2200 UTC this gives a local mean time of 1345.

  6. Q6

    The main reason that day and night, throughout the year, have different duration, is due to the?

    • A Relative speed of the sun along the ecliptic
    • B Inclination of the ecliptic to the equator
    • C Earth's rotation
    • D Gravitational effect of the sun and moon on the speed of rotation of the Earth
    Show answer

    Correct answer: B. Inclination of the ecliptic to the equator

    This Explanation is Coming Soon

  7. Q7

    The sun rises at 50°N nd 025°E on the 25th January at 0254 UTC. On the same day what time does it rise at 50°N and 040°W?

    • A 0254 UTC
    • B 2154 UTC
    • C 0714 UTC
    • D 0514 UTC
    Show answer

    Correct answer: C. 0714 UTC

    This Explanation is Coming Soon

  8. Q8

    On the 27th of February, at 52°S and 040°E, the sunrise is at 0243UTC. On the same day, at 52°S and 035°W, the sunrise is at?

    • A 2143 UTC
    • B 0243 UTC
    • C 0743 UTC
    • D 0523 UTC
    Show answer

    Correct answer: C. 0743 UTC

    This Explanation is Coming Soon

  9. Q9

    On the 27th of February, at 55°S and 020°W. The sunrise is at 0250 UTC. On the same day, at 55°S and 075°W, the sunrise is at?

    • A 0630 UTC
    • B 0243 UTC
    • C 0743 UTC
    • D 0523 UTC
    Show answer

    Correct answer: A. 0630 UTC

    This Explanation is Coming Soon

  10. Q10

    The angle between the plane of the ecliptic and the plane of equator is approximately?

    • A 27.5°
    • B 66.5°
    • C 23.5°
    • D 25.3°
    Show answer

    Correct answer: C. 23.5°

    This Explanation is Coming Soon

  11. Q11

    At what approximate date is the earth furthest from the sun (aphelion)?

    • A Beginning of July
    • B End of September
    • C Beginning of January
    • D End of December
    Show answer

    Correct answer: A. Beginning of July

    This Explanation is Coming Soon

  12. Q12

    At what times of the year does the length of the hours of daylight change most rapidly?

    • A Autumn Equlnox and Winter Solstice
    • B Spring (Vernal) Equinox and Autumn Equinox
    • C Summer Solstice and Winter Solstice
    • D Spring (Vernal) Equinox and Summer Solstice
    Show answer

    Correct answer: B. Spring (Vernal) Equinox and Autumn Equinox

    This Explanation is Coming Soon

The full bank

123 more Solar System & Time questions in the full bank

Create a free account to practise every Solar System & Time question with instant scoring, chapter tests, previous DGCA papers and full-length mock exams.

More DGCA Air Navigation topics