epilot

DGCA Air Navigation: Engine Instruments Questions

62 exam-style Engine Instruments questions for the DGCA Air Navigation paper (CPL · ATPL · PPL). The first 12 are free below with answers and explanations — sign up free to practise all of them with progress tracking.

  1. Q1

    What type of sensor is used to measure the output of a low pressure booster pump

    • A bourdon tube
    • B aneroid capsule
    • C bellows
    • D differential capsule
    Show answer

    Correct answer: C. bellows

    This Explanation is Coming Soon

  2. Q2

    A vibration meter measures

    • A frequency in Hz
    • B amplitude at a given frequency
    • C period in seconds
    • D acceleration in g
    Show answer

    Correct answer: B. amplitude at a given frequency

    This Explanation is Coming Soon

  3. Q3

    Which of the following are used to measure temperature 1. thermocouple 2. resistance 3. reactance 4. mercury

    • A 1,2,3,4
    • B 1,2, & 4
    • C 2,3, & 4
    • D 1,3,& 4
    Show answer

    Correct answer: B. 1,2, & 4

    This Explanation is Coming Soon

  4. Q4

    A millivoltmeter measuring electromotive force between a hot and a cold junction of a thermocouple can be graduated to read temperature if: -

    • A the hot junction is kept at a constant temperature
    • B the cold junction is maintained at 15 degrees C
    • C the hot junction is maintained at 15 degrees C
    • D the cold junction is maintained at a constant temperature
    Show answer

    Correct answer: D. the cold junction is maintained at a constant temperature

    This Explanation is Coming Soon

  5. Q5

    If both displays of an EICAS system fail what information will be displayed on the standby engine indicator

    • A N1,EPR,N2
    • B N1,EPR, EGT
    • C N2,EPR, EGT
    • D EGT,N1, FF
    Show answer

    Correct answer: B. N1,EPR, EGT

    This Explanation is Coming Soon

  6. Q6

    A capacitive type gauging system may measure mass due to:

    • A fuel dielectric constant being equal to that of air and proportional to density
    • B fuel dielectric constant being equal to that of air and proportional to1/density
    • C fuel dielectric constant being twice that of air and proportional to density
    • D fuel dielectric constant being twice that of air and proportional to 1/density
    Show answer

    Correct answer: C. fuel dielectric constant being twice that of air and proportional to density

    This Explanation is Coming Soon

  7. Q7

    If the intake probe of an EPR system becomes blocked with ice this will cause the EPR gauge to

    • A under-read during take off
    • B under-read during take off
    • C be unaffected
    • D read zero
    Show answer

    Correct answer: B. under-read during take off

    This Explanation is Coming Soon

  8. Q8

    The power output of a turbo-propeller aircraft is measured by the amount of torque being produced. The indication can be in which of the following units. 1. Newton metres 2. PSI 3. Percentage 4. Pounds feet 5. EPR

    • A 1,2,3,4,5
    • B 1,2,3,5
    • C 2,3,4,5
    • D 1,2,3,4
    Show answer

    Correct answer: D. 1,2,3,4

    This Explanation is Coming Soon

  9. Q9

    If one probe of a multi-sensor T.G.T. system failed , the reading would:

    • A increase by 20 – 30 degrees C
    • B decrease by 20 – 30 degrees C
    • C be practically unaffected
    • D fall to zero
    Show answer

    Correct answer: C. be practically unaffected

    This Explanation is Coming Soon

  10. Q10

    During the take-off run , the effect of increasing airspeed is to cause the EPR indication to :

    • A remain constant
    • B increase
    • C decrease
    • D increase and subsequently decrease
    Show answer

    Correct answer: C. decrease

    This Explanation is Coming Soon

  11. Q11

    An advisory message on the EICAS system screen would be:

    • A displayed in amber on the lower screen with associated caution lights and aural tones
    • B displayed in red, normally on the upper screen , and requiring immediate corrective action
    • C displayed in amber, normally on the upper screen with aural warnings .
    • D displayed in amber, normally on the upper screen, indented one space to the right.
    Show answer

    Correct answer: D. displayed in amber, normally on the upper screen, indented one space to the right.

    This Explanation is Coming Soon

  12. Q12

    A supercharged aircraft is climbing at its maximum permitted boost of 8 psi (16in.Hg) from sea level to its full throttle height of 10,000 feet. If sea level pressure is 29.92in.Hg , when the aircraft reaches 5000 feet, where the pressure is 24.72in.Hg, what will be the approximate indication on the MAP gauge.

    • A 18 in Hg
    • B 33 in Hg
    • C 41 in Hg
    • D 46 in Hg
    Show answer

    Correct answer: D. 46 in Hg

    This Explanation is Coming Soon

The full bank

50 more Engine Instruments questions in the full bank

Create a free account to practise every Engine Instruments question with instant scoring, chapter tests, previous DGCA papers and full-length mock exams.

More DGCA Air Navigation topics