epilot

DGCA Air Navigation: Climb & Descent Questions

163 exam-style Climb & Descent questions for the DGCA Air Navigation paper (CPL · ATPL · PPL). The first 12 are free below with answers and explanations — sign up free to practise all of them with progress tracking.

  1. Q1

    At what approximate distance from the threshold would an aircraft intercept the glide path if the aircraft height is 2500 feet, and the ILS glide path angle is 3°?

    • A 7.0 nm.
    • B 7.8 nm.
    • C 13.0 nm.
    • D 14.5 nm.
    Show answer

    Correct answer: B. 7.8 nm.

    This Explanation is Coming Soon

  2. Q2

    Convert 70 metres /second into knots?

    • A 35 kts
    • B 55 kts
    • C 136 kts
    • D 146 kts
    Show answer

    Correct answer: C. 136 kts

    This Explanation is Coming Soon

  3. Q3

    If there is a 10 knot increase in headwind by what amount must the rate of descent be changed in order to maintain a 3° glideslope?

    • A It must be increased by 30 ft/min.
    • B It must be decreased by 30 ft/min.
    • C It must be decreased by 50 ft/min.
    • D It must be increased by 50 ft/min.
    Show answer

    Correct answer: C. It must be decreased by 50 ft/min.

    This Explanation is Coming Soon

  4. Q4

    What will be the rate of descent when flying down a 12% glide slope, at a groundspeed of 540 knots?

    • A 3130 ft/min.
    • B 4830 ft/min.
    • C 6550 ft/min.
    • D 8740 ft/min.
    Show answer

    Correct answer: C. 6550 ft/min.

    This Explanation is Coming Soon

  5. Q5

    An aircraft flying down a 3° ILS glideslope is at 25 nm DME from the threshold. Using the 1 in 60 rule and approximating 1 nm to 6000 ft, calculate the aircraft height above the runway threshold, assuming that the ILS glidepath crosses the threshold at a height of 50ft ?

    • A 6450 ft.
    • B 7455 ft.
    • C 7650 ft
    • D 8015 ft.
    Show answer

    Correct answer: C. 7650 ft

    This Explanation is Coming Soon

  6. Q6

    730 FT/MIN equals?

    • A 5.2 m/sec.
    • B 1.6 m/sec.
    • C 2.2 m/sec.
    • D 3.7 m/sec.
    Show answer

    Correct answer: D. 3.7 m/sec.

    This Explanation is Coming Soon

  7. Q7

    If there is a 15 knot increase in headwind by what amount must the rate of descent be changed in order to maintain a 3° glideslope?

    • A It must be decreased by 79 ft/min.
    • B It must be Increased by 79 ft/min.
    • C It must be increased by 35 ft/min.
    • D It must be decreased by 35 ft/min.
    Show answer

    Correct answer: A. It must be decreased by 79 ft/min.

    This Explanation is Coming Soon

  8. Q8

    What will be the rate of descent when flying down a 10° glide slope, at a groundspeed of 500 knots?

    • A 7440 ft/min.
    • B 5900 ft/min.
    • C 6500 ft/min.
    • D 8440 ft/min.
    Show answer

    Correct answer: D. 8440 ft/min.

    This Explanation is Coming Soon

  9. Q9

    An aircraft at FL370 is required to commence descent when 100 NM from a DME facility and to cross the station at FL120. If the mean GS during the descent is 396 kt, the minimum rate of descent required is approximately?

    • A 1650 ft/min.
    • B 2400 ft/min
    • C 1000 ft/min.
    • D 1550 ft/min.
    Show answer

    Correct answer: A. 1650 ft/min.

    This Explanation is Coming Soon

  10. Q10

    An aircraft is travelling at 100 kt forward speed on a 3° glideslope. What is its rate of descent?

    • A 500 ft/min
    • B 300 ft/min
    • C 250 ft/min
    • D 500 ft/sec
    Show answer

    Correct answer: A. 500 ft/min

    This Explanation is Coming Soon

  11. Q11

    An aircraft is descending down a 12% slope whilst maintaining a GS of 540 kt. The rate of descent of the aircraft is approximately?

    • A 4500 ft/min.
    • B 3900 ft/min.
    • C 6500 ft/min.
    • D 650 ft/min.
    Show answer

    Correct answer: C. 6500 ft/min.

    This Explanation is Coming Soon

  12. Q12

    If there is a 25 knot increase in headwind by what amount must the rate of descent be changed in order to maintain a 3° glideslope?

    • A It must be decreased by 125 ft/min.
    • B It must be increased by 125 ft/min.
    • C It must be increased by 135 ft/min.
    • D It must be decreased by 135 ft/min.
    Show answer

    Correct answer: A. It must be decreased by 125 ft/min.

    This Explanation is Coming Soon

The full bank

151 more Climb & Descent questions in the full bank

Create a free account to practise every Climb & Descent question with instant scoring, chapter tests, previous DGCA papers and full-length mock exams.

More DGCA Air Navigation topics