epilot

DGCA Air Navigation: Automatic Flight & AFCS Questions

134 exam-style Automatic Flight & AFCS questions for the DGCA Air Navigation paper (CPL · ATPL · PPL). The first 12 are free below with answers and explanations — sign up free to practise all of them with progress tracking.

  1. Q1

    The flight director command bars on the display shown are commanding

    • A fly up and left
    • B fly down and right
    • C fly down and left
    • D fly up and right
    Show answer

    Correct answer: A. fly up and left

    This Explanation is Coming Soon

  2. Q2

    Where are the flight director modes displayed?

    • A PFD
    • B ND
    • C EICAM
    • D FD control panel
    Show answer

    Correct answer: A. PFD

    This Explanation is Coming Soon

  3. Q3

    The autopilot is in heading select mode, and the aircraft is flying on a heading of 270°. If you change heading to 360°, the flight director command bars will;

    • A roll command bar goes full deflection right and then doesn’t move until the aircraft heading is within 30° of the selected heading
    • B roll command bar moves to right and centres when AFDS angle of bank to intercept has been achieved
    • C the heading command bar will disappear and the heading hold will disengage
    • D roll command bar moves to the right and then progressively returns to the centre as the deviation from the selected heading reduces
    Show answer

    Correct answer: B. roll command bar moves to right and centres when AFDS angle of bank to intercept has been achieved

    This Explanation is Coming Soon

  4. Q4

    What are the basic functions of an autopilot? 1. Maintain pitch attitude 2. Maintain wings level 3. Altitude hold 4. Heading hold 5. Speed hold

    • A all 5
    • B 1 & 2
    • C 1, 2 & 3
    • D 1, 2, 3, & 4
    Show answer

    Correct answer: B. 1 & 2

    This Explanation is Coming Soon

  5. Q5

    At 50 feet agl during an autoland, what happens to the glideslope signal?

    • A continues to be actioned
    • B is disconnected
    • C is factored for range
    • D is used to flare the aircraft
    Show answer

    Correct answer: B. is disconnected

    This Explanation is Coming Soon

  6. Q6

    What is the wavelength of an ILS signal

    • A Centimetric
    • B Hectometric
    • C Metric
    • D Decimetric
    Show answer

    Correct answer: C. Metric

    This Explanation is Coming Soon

  7. Q7

    A Yaw damper indicator will indicate to the pilot:

    • A yaw damper movement of rudder position
    • B rudder position
    • C rudder position due to pedal displacement
    • D yaw damper movement on ground only
    Show answer

    Correct answer: A. yaw damper movement of rudder position

    This Explanation is Coming Soon

  8. Q8

    The Autothrottle is set to climb at a constant mach number. If the temperature does not change, what happens to the CAS?

    • A Increases
    • B Decreases
    • C Increases, but only if the outside air temperature decreases
    • D Stays the same
    Show answer

    Correct answer: B. Decreases

    This Explanation is Coming Soon

  9. Q9

    Autothrottle engaged mode can be checked by the pilot, using:

    • A primary flight display
    • B thrust control computer
    • C position of throttles
    • D navigation display
    Show answer

    Correct answer: A. primary flight display

    This Explanation is Coming Soon

  10. Q10

    The interception of the localiser beam by the autopilot is:

    • A on a constant magnetic course
    • B a mode using an interception verses range computation
    • C a mode using an interception verses radio deviation law
    • D on a constant heading
    Show answer

    Correct answer: C. a mode using an interception verses radio deviation law

    This Explanation is Coming Soon

  11. Q11

    Engagement of the autopilot is not possible when: 1. electrical supply is faulty 2. the turn control knob is not set to centre off 3. there is a synchronisation fault 4. there is a fault in the attitude reference unit

    • A 1, 2, 3, & 4
    • B 1, & 4 only
    • C 1, 3, & 4
    • D 2 & 4 only
    Show answer

    Correct answer: A. 1, 2, 3, & 4

    This Explanation is Coming Soon

  12. Q12

    On which instrument are the flight director bars normally present?

    • A Primary EICAS
    • B ADI
    • C ND
    • D EHSI
    Show answer

    Correct answer: B. ADI

    This Explanation is Coming Soon

The full bank

122 more Automatic Flight & AFCS questions in the full bank

Create a free account to practise every Automatic Flight & AFCS question with instant scoring, chapter tests, previous DGCA papers and full-length mock exams.

More DGCA Air Navigation topics