epilot

DGCA Air Navigation: Air Temperature & AoA Measurement Questions

16 exam-style Air Temperature & AoA Measurement questions for the DGCA Air Navigation paper (CPL · ATPL · PPL). The first 12 are free below with answers and explanations — sign up free to practise all of them with progress tracking.

  1. Q1

    Converted into degrees Celsius - 40°F is:

    • A -56.5°C
    • B -40°C
    • C -20°C
    • D -108°C
    Show answer

    Correct answer: B. -40°C

    This Explanation is Coming Soon

  2. Q2

    In an aircraft thermometer with an electrical resistance sensor to measure the air temperature, the resistance wire element is probably:

    • A plutonium
    • B platinum
    • C potassium
    • D beryllium copper
    Show answer

    Correct answer: B. platinum

    This Explanation is Coming Soon

  3. Q3

    Flying at high speed at high altitude, the difference between ram air temperature and static air temperature is:

    • A likely to be less than when flying low and slow.
    • B due to adiabatic cooling.
    • C due to adiabatic warming.
    • D proportional to the square of the absolute temperature.
    Show answer

    Correct answer: C. due to adiabatic warming.

    This Explanation is Coming Soon

  4. Q4

    Aircraft air temperature thermometers are shielded to protect them from:

    • A solar radiation.
    • B accidental physical damage on the ground or hailstones in flight.
    • C airframe icing.
    • D kinetic heating.
    Show answer

    Correct answer: A. solar radiation.

    This Explanation is Coming Soon

  5. Q5

    At a true airspeed of 500 knots, a ram rise of air temperature can be expected of:

    • A 50°C
    • B 25°C
    • C 5°C
    • D 16°C
    Show answer

    Correct answer: B. 25°C

    This Explanation is Coming Soon

  6. Q6

    An air temperature probe may be aspirated in order to:

    • A prevent icing.
    • B measure air temperature on the ground.
    • C compensate for thermal soaking at the ramp position.
    • D reduce the effect of solar radiation.
    Show answer

    Correct answer: B. measure air temperature on the ground.

    This Explanation is Coming Soon

  7. Q7

    Total Air Temperature is:

    • A the maximum temperature attainable by the air when brought to rest, adiabatically.
    • B the temperature indicated on the air temperature thermometer plus the ram rise.
    • C the static air temperature minus the recovery factor.
    • D the recovery factor plus the ram rise.
    Show answer

    Correct answer: A. the maximum temperature attainable by the air when brought to rest, adiabatically.

    This Explanation is Coming Soon

  8. Q8

    The difference between static air temperature and total air temperature is known as:

    • A corrected outside air temperature.
    • B the ram rise.
    • C the recovery factor.
    • D hot ramp radiation.
    Show answer

    Correct answer: B. the ram rise.

    This Explanation is Coming Soon

  9. Q9

    A direct reading aircraft thermometer usually consists of a bimetallic helix protruding into the airstream. Movement of the pointer over the temperature scale will depend upon:

    • A difference in electrical resistance of the two metals.
    • B increase in pressure as airspeed increases.
    • C increase in adiabatic cooling as airspeed increases.
    • D different coefficients of expansion of the two metals.
    Show answer

    Correct answer: D. different coefficients of expansion of the two metals.

    This Explanation is Coming Soon

  10. Q10

    A remote reading thermometer depends upon ....... to indicate changes in temperature:

    • A change of electrical resistance of the two metals.
    • B change of electrical resistance with temperature.
    • C change of electrical resistance with change in pressure.
    • D change of electrical capacitance with change in temperature.
    Show answer

    Correct answer: B. change of electrical resistance with temperature.

    This Explanation is Coming Soon

  11. Q11

    What formula gives the total temperature (TT) from the static temperature (TS):

    • A A
    • B B
    • C C
    • D D
    Show answer

    Correct answer: B. B

    This Explanation is Coming Soon

  12. Q12

    Total Air Temperature is __________ than static air temperature and the difference varies with __________

    • A warmer altitude
    • B colder altitude
    • C warmer CAS
    • D colder CAS
    Show answer

    Correct answer: C. warmer CAS

    This Explanation is Coming Soon

The full bank

4 more Air Temperature & AoA Measurement questions in the full bank

Create a free account to practise every Air Temperature & AoA Measurement question with instant scoring, chapter tests, previous DGCA papers and full-length mock exams.

More DGCA Air Navigation topics