epilot

DGCA Meteorology: Station Model & Synoptic Charts Questions

20 exam-style Station Model & Synoptic Charts questions for the DGCA Meteorology paper (CPL · ATPL · PPL). The first 12 are free below with answers and explanations — sign up free to practise all of them with progress tracking.

  1. Q1

    The direction of surface wind is

    • A NW
    • B NE
    • C SE
    Show answer

    Correct answer: A. NW

    This Explanation is Coming Soon

  2. Q2

    The range of wind speed is

    • A 20-25 kt
    • B 16-22 kt
    • C 18-22 kt
    Show answer

    Correct answer: C. 18-22 kt

    This Explanation is Coming Soon

  3. Q3

    The type of medium cloud is

    • A AC
    • B AS
    • C AC & AS
    Show answer

    Correct answer: A. AC

    This Explanation is Coming Soon

  4. Q4

    Low clouds are

    • A CU
    • B SC
    • C ST
    Show answer

    Correct answer: C. ST

    This Explanation is Coming Soon

  5. Q5

    High clouds are

    • A CC
    • B CI
    • C CS
    Show answer

    Correct answer: B. CI

    This Explanation is Coming Soon

  6. Q6

    Height of base of low clouds is

    • A 200 m
    • B 250 m
    • C 100 to 199 m
    Show answer

    Correct answer: C. 100 to 199 m

    This Explanation is Coming Soon

  7. Q7

    Amount of lowest cloud is

    • A 2/8
    • B 4/8
    • C 3/8
    Show answer

    Correct answer: C. 3/8

    This Explanation is Coming Soon

  8. Q8

    Dew Point temperature range is

    • A 29.5 to 30.4°C
    • B 29.1 to 30.4°C
    • C 30.6 to 30.4°C
    Show answer

    Correct answer: A. 29.5 to 30.4°C

    This Explanation is Coming Soon

  9. Q9

    Temperature 34°C is

    • A Dry
    • B Wet
    • C Dew Point
    Show answer

    Correct answer: A. Dry

    This Explanation is Coming Soon

  10. Q10

    962 represents

    • A QFE
    • B QFF
    • C QNH
    Show answer

    Correct answer: B. QFF

    This Explanation is Coming Soon

  11. Q11

    Pressure value in hPa is

    • A 996
    • B 996.2
    • C 1096.2
    Show answer

    Correct answer: B. 996.2

    This Explanation is Coming Soon

  12. Q12

    Pressure change of 1.4 hPa is in

    • A 6 hr
    • B 3 hr
    • C 24 hr
    Show answer

    Correct answer: C. 24 hr

    This Explanation is Coming Soon

The full bank

8 more Station Model & Synoptic Charts questions in the full bank

Create a free account to practise every Station Model & Synoptic Charts question with instant scoring, chapter tests, previous DGCA papers and full-length mock exams.

More DGCA Meteorology topics