epilot

DGCA Meteorology: Climatology of India & Monsoons Questions

92 exam-style Climatology of India & Monsoons questions for the DGCA Meteorology paper (CPL · ATPL · PPL). The first 12 are free below with answers and explanations — sign up free to practise all of them with progress tracking.

  1. Q1

    Dust storms in India are commonly associated with:

    • A Western Disturbances
    • B South-West Monsoon
    • C Trade Winds
    Show answer

    Correct answer: A. Western Disturbances

    Western Disturbances stir up dry, gusty winds, kicking up dust in northwest India.

  2. Q2

    The South-West monsoon advances over India primarily via:

    • A Bay of Bengal branch
    • B Arabian Sea branch
    • C Himalayan branch
    Show answer

    Correct answer: B. Arabian Sea branch

    The Arabian Sea branch hits India’s west coast first, bringing heavy rain in June.

  3. Q3

    Weather conditions at Bombay (Mumbai) during July are mainly influenced by:

    • A North-East Monsoon
    • B South-West Monsoon (Arabian Sea branch)
    • C Western Disturbance
    Show answer

    Correct answer: B. South-West Monsoon (Arabian Sea branch)

    Mumbai gets heavy rain in July from the Arabian Sea monsoon branch.

  4. Q4

    During break monsoon the pressures all over the country

    • A Do not change
    • B Fall
    • C Rise
    Show answer

    Correct answer: C. Rise

    During a break in the monsoon the monsoon trough shifts to the Himalayan foothills and rainfall wanes over the plains; with the weakening of the seasonal low, pressures rise over most of the country.

  5. Q5

    The Savannah climatic zone is:

    • A approximately 20° - 30° of latitude and provides very dry desert conditions throughout the year.
    • B approximately 10°- 20° of latitude and provides dry trade wind conditions in winter and a wet summer season.
    • C approximately 10° - 20° of latitude and provides a wet winter season and a dry hot summer.
    • D approximately 10° - 30° of latitude and has a period of long rains in spring and autumn, but is never dry.
    Show answer

    Correct answer: B. approximately 10°- 20° of latitude and provides dry trade wind conditions in winter and a wet summer season.

    This Explanation is Coming Soon

  6. Q6

    The warm temperature climatic zone is:

    • A approximately 20° - 35° of latitude and covers the high pressure desert regions of the world.
    • B approximately 35° - 40° of latitude and is under the influence of polar front depressions throughout the year
    • C approximately 35° - 40° of latitude and provides a warm dry summer with a cool wet winter
    • D approximately 35° - 40° of latitude and provides a wet summer season and a dry cold winter
    Show answer

    Correct answer: C. approximately 35° - 40° of latitude and provides a warm dry summer with a cool wet winter

    This Explanation is Coming Soon

  7. Q7

    Northern hemisphere summers tend to be:

    • A warmer than the southern hemisphere and winters are warmer too.
    • B colder than the southern hemisphere due to the smaller amount of solar radiation.
    • C colder than the southern hemisphere because of the large land masses.
    • D warmer than the southern hemisphere and the winters are colder
    Show answer

    Correct answer: D. warmer than the southern hemisphere and the winters are colder

    This Explanation is Coming Soon

  8. Q8

    The effect of mountain barriers on temperature is exemplified by the following:

    • A European temperatures are low in winter because there is no barrier to prevent cold Atlantic air crossing the area.
    • B the Rocky mountains of North America prevent cold Pacific air reaching inland, so summer temperatures to the east of the mountains are high
    • C the Himalayas prevent warm dry air from Russia reaching India and Pakistan
    • D the Ural mountains of West Russia prevent most of the cold Siberian air reaching Europe in summer
    Show answer

    Correct answer: B. the Rocky mountains of North America prevent cold Pacific air reaching inland, so summer temperatures to the east of the mountains are high

    This Explanation is Coming Soon

  9. Q9

    The Tropopause is:

    • A more or less constant for any latitude.
    • B is a boundary layer between the troposphere and the stratosphere.
    • C normally the upper limit of weather.
    • D the upper limit for jet streams and mountain waves.
    Show answer

    Correct answer: C. normally the upper limit of weather.

    This Explanation is Coming Soon

  10. Q10

    Statistical pressure values tend to be:

    • A on average parallel to the lines of latitude
    • B on average parallel to the lines of latitude in the southern hemisphere and much more variable in the northern hemisphere
    • C much lower in winter in the northern hemisphere than in the southern hemisphere
    • D higher over the oceans in winter
    Show answer

    Correct answer: B. on average parallel to the lines of latitude in the southern hemisphere and much more variable in the northern hemisphere

    This Explanation is Coming Soon

  11. Q11

    The heat equator is:

    • A another name for the geographic equator
    • B coincident with the equatorial trough and ITCZ
    • C a line over the land joining places where the summer temperatures are highest.
    • D a line over the land joining places where the winter temperatures are highest.
    Show answer

    Correct answer: B. coincident with the equatorial trough and ITCZ

    This Explanation is Coming Soon

  12. Q12

    The average temperature around the equatorial regions:

    • A is always above +40° C
    • B is higher over the sea areas
    • C varies on average from winter to summer by only some 5° C
    • D has a very high range of temperatures throughout the year
    Show answer

    Correct answer: C. varies on average from winter to summer by only some 5° C

    This Explanation is Coming Soon

The full bank

80 more Climatology of India & Monsoons questions in the full bank

Create a free account to practise every Climatology of India & Monsoons question with instant scoring, chapter tests, previous DGCA papers and full-length mock exams.

More DGCA Meteorology topics