epilot

DGCA Technical General: Power Available & Required Questions

76 exam-style Power Available & Required questions for the DGCA Technical General paper (CPL · ATPL · PPL). The first 12 are free below with answers and explanations — sign up free to practise all of them with progress tracking.

  1. Q1

    If TAS is increased from 300 Kts to 400 Kts with no change in altitude, configuration, or weight, by what percentage will power required change?

    • A Decrease by 135%.
    • B Decrease by 35%.
    • C Increase by 135%.
    • D Increase by 235%.
    Show answer

    Correct answer: C. Increase by 135%.

    This Explanation is Coming Soon

  2. Q2

    What is the relationship between power required and TAS, as an aircraft accelerates above VMD?

    • A Power required increases in direct proportion to TAS.
    • B Power required increases in inverse proportion to TAS.
    • C Power required increases in proportion to (TAS)3.
    • D Power required increases in proportion to (TAS)2.
    Show answer

    Correct answer: C. Power required increases in proportion to (TAS)3.

    This Explanation is Coming Soon

  3. Q3

    At what % of its stalling speed must a jet aircraft fly to achieve maximum endurance for a given fuel load?

    • A 122%.
    • B 132%.
    • C 142%.
    • D 152%
    Show answer

    Correct answer: B. 132%.

    This Explanation is Coming Soon

  4. Q4

    For a piston aircraft at constant weight, angle of attack, and configuration, what mill be the effect of Increasing altitude?

    • A lncreased power and TAS will be required.
    • B Increased power will be required but at the same TAS.
    • C Lower power will be required at the same TAS.
    • D The same power will be required but at an increased TAS.
    Show answer

    Correct answer: A. lncreased power and TAS will be required.

    This Explanation is Coming Soon

  5. Q5

    For a piston aircraft at a constant altitude, angle of attack, and configuration, what will be the effect of increasing weight?

    • A More power will be required but at the same TAS.
    • B More power will be required but at a higher TAS.
    • C The same power will be required but at a higher TAS.
    • D More power will be required but at a lower TAS.
    Show answer

    Correct answer: B. More power will be required but at a higher TAS.

    This Explanation is Coming Soon

  6. Q6

    Compared with still air, when flying for maximum range into a headwind, speed should be?

    • A Faster.
    • B The same,
    • C Slower.
    • D Depends on weight.
    Show answer

    Correct answer: A. Faster.

    This Explanation is Coming Soon

  7. Q7

    What flight condition requires least power at a given IAS?

    • A Zero flap high altitude.
    • B Zero flap low altitude.
    • C 30°flap low altitude.
    • D 30° flap high altitude.
    Show answer

    Correct answer: B. Zero flap low altitude.

    This Explanation is Coming Soon

  8. Q8

    Maximum propeller aircraft range occurs at?

    • A VMD.
    • B VMP.
    • C VX.
    • D VY.
    Show answer

    Correct answer: A. VMD.

    This Explanation is Coming Soon

  9. Q9

    Power required for a given IAS at 40000 feet altitude, is .......... times that required at ISA MSL?

    • A 2.
    • B 4.
    • C 8.
    • D 16.
    Show answer

    Correct answer: A. 2.

    This Explanation is Coming Soon

  10. Q10

    Power required is proportional to?

    • A TAS.
    • B IAS.
    • C TAS2.
    • D TAS3.
    Show answer

    Correct answer: D. TAS3.

    This Explanation is Coming Soon

  11. Q11

    Power required equals?

    • A Drag x IAS.
    • B Drag x CAS.
    • C Drag x EAS.
    • D Drag x TAS.
    Show answer

    Correct answer: D. Drag x TAS.

    This Explanation is Coming Soon

  12. Q12

    As altitude increases, power available from a piston or turbo-prop ......... whilst that of a turbo-jet ........... ?

    • A Increases, Increases.
    • B Increases, Decreases.
    • C Decreases, Decreases.
    • D Decreases, Increases.
    Show answer

    Correct answer: C. Decreases, Decreases.

    This Explanation is Coming Soon

The full bank

64 more Power Available & Required questions in the full bank

Create a free account to practise every Power Available & Required question with instant scoring, chapter tests, previous DGCA papers and full-length mock exams.

More DGCA Technical General topics