epilot

DGCA Indigo: AVSEC Exam Review Questions

97 exam-style AVSEC Exam Review questions for the DGCA Indigo paper (CPL · ATPL · PPL). The first 12 are free below with answers and explanations — sign up free to practise all of them with progress tracking.

  1. Q1

    ___ may authorize a person to carry dummy weapon, explosive etc in hold/cabin of aircraft for purpose of testing efficiency of AVSEC measures.

    • A Ministry of Civil Aviation (MoCA)
    • B DG, BCAS
    • C DGCA (Directorate General of Civil Aviation)
    • D Airport Director
    Show answer

    Correct answer: B. DG, BCAS

  2. Q2

    The transponder code for Emergency

    • A 7600
    • B 7500
    • C 7700
    • D 7000
    Show answer

    Correct answer: C. 7700

  3. Q3

    BTAC assesses the bomb threat call into ______ and ______ after assessment.

    • A Credible and Non-credible
    • B Specific and Non-Specific
    • C High priority and Low priority
    • D Genuine and Hoax
    Show answer

    Correct answer: B. Specific and Non-Specific

  4. Q4

    The Security of Catering is ______ measures.

    • A Only Anti-sabotage measures
    • B Only Anti-hijacking measures
    • C Both Anti-hijacking and Anti-sabotage measures
    • D Anti-terrorist measures only
    Show answer

    Correct answer: C. Both Anti-hijacking and Anti-sabotage measures

  5. Q5

    Explosives are of two types:

    • A Low explosive and high explosive
    • B Primary and secondary explosive
    • C Solid and liquid explosive
    • D Military and commercial explosive
    Show answer

    Correct answer: A. Low explosive and high explosive

  6. Q6

    What will the PIC do in case of a Bomb Threat if the push back is removed and the aircraft is taxiing for take off?

    • A Return to the terminal gate
    • B Continue take off as scheduled
    • C Park it at Isolated Aircraft parking position
    • D Stop on the runway immediately
    Show answer

    Correct answer: C. Park it at Isolated Aircraft parking position

  7. Q7

    Anti-handling switch mechanism is also known as-

    • A Timer operated switch
    • B Victim operated switch
    • C Remote operated switch
    • D Pressure release switch
    Show answer

    Correct answer: B. Victim operated switch

  8. Q8

    As per new DGCA-CAR, the internal committee shall decide the matter within a period of______?

    • A 15 days
    • B 30 days
    • C 45 days
    • D 60 days
    Show answer

    Correct answer: B. 30 days

  9. Q9

    Abbreviation of aircraft operator company mail, shipped within the company's network of stations

    • A Co-mail
    • B Op-mail
    • C Sta-mail
    • D Net-mail
    Show answer

    Correct answer: A. Co-mail

  10. Q10

    While moving at an Airport, which safety rule is to be followed by Air crew?

    • A Always wear ear protection only
    • B Walk close to moving aircraft
    • C Always wear ramp jacket
    • D Cross behind moving vehicles freely
    Show answer

    Correct answer: C. Always wear ramp jacket

  11. Q11

    Which Avsec Order/Circular defines deployment of IFSO preflight briefing to staff of Aircraft operators undertaken by IFSO?

    • A AO-03/2015
    • B AO-04/2016
    • C AO-07/2017
    • D AO-02/2014
    Show answer

    Correct answer: B. AO-04/2016

  12. Q12

    The ICAO headquarters is located in which country?

    • A Switzerland
    • B France
    • C Canada
    • D United States
    Show answer

    Correct answer: C. Canada

The full bank

85 more AVSEC Exam Review questions in the full bank

Create a free account to practise every AVSEC Exam Review question with instant scoring, chapter tests, previous DGCA papers and full-length mock exams.

More DGCA Indigo topics